Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Την επανασύσταση του θεσμού του Γεωργικού Ακολούθου στις Ελληνικές Πρεσβείες ζητά ο Μιχάλης Γιαννάκης


Την επανασύσταση του θεσμού του Γεωργικού Ακολούθου στις Ελληνικές Πρεσβείες ζητά ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Οι Γεωργικοί Ακόλουθοι χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ για την χώρα μας ο θεσμός μπορεί να συμβάλει στην προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό και να αναδείξει την ποιοτική τους υπεροχή» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης που καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει, έστω την πιλοτική εφαρμογή σχετικού προγράμματος. Στην πρόταση για τους Γεωργικούς Ακόλουθους επανέρχεται ο Μιχάλης Γιαννάκης μετά την αρνητική απάντηση που είχε δώσει η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών σε αντίστοιχη ερώτηση του που είχαν καταθέσει από κοινού, το 2008, ο σημερινός Αν. Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κασαπίδη και τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2011
ΘΕΜΑ: «Γεωργικοί Ακόλουθοι στις Ελληνικές Πρεσβείες»
Κύριοι Υπουργοί,
Ως κυβερνητικοί βουλευτές και επειδή η αξιοπιστία των πολιτικών εδράζεται στη συνέπεια μας, τόσο όταν βρισκόμαστε στα κυβερνητικά όσο και όταν βρισκόμαστε στα αντιπολιτευτικά έδρανα, είχαμε προτείνει την υιοθέτηση του θεσμού του Γεωργικού Ακολούθου στην Ελληνική Διπλωματία από το 2008, η οποία, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες – εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων και οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές μας. Για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες για την οικονομία στιγμές, οι Γεωργικοί Ακόλουθοι θα μπορούσαν αφενός να συμβάλουν στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, να συνδράμουν στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και αφετέρου να ενισχύσουν τα αγροτικά εισοδήματα της ελληνικής περιφέρειας.
Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δημοσιονομικές δυσχέρειες που πολλαπλασιάζουν τις διαμαρτυρίες των διπλωματικών υπαλλήλων της χώρας στο εξωτερικό, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να εφαρμόσει, έστω πιλοτικά, τον υπόψη θεσμό με τους κυριότερους εμπορικούς μας εταίρους.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Ποιες χώρες είναι οι κυριότεροι εμπορικοί μας εταίροι στα αγροτικά προϊόντα, σε ποια προϊόντα και ποιο είναι το ύψος του αντίστοιχου ελλείμματος ή πλεονάσματος;
-Ποιο θα ήταν το κόστος από την τοποθέτηση Γεωργικών Ακολούθων στους 5 σημαντικότερους εταίρους μας; Θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών ανυπέρβλητο αυτό το κόστος;
-Πως προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να ενισχύσουν τον Οργανισμό Παρακολούθησης Εξωτερικού Εμπορίου για την τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας; Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: