Κατηγορηματικός και αποκαλυπτικός ήταν ο ερευνητής-καθηγητής γεωλογίας Αντώνης Φωσκολος* στη διάλεξη-συζήτηση για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτει η Κρήτη μας, το όμορφο νησί ... καλά κρυμμένα στα βάθη του Λιβυκού πελάγους! Η διάλεξη φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Αλιάρτου Βοιωτίας και οργανώθηκε από τον τοπικό Δήμο.
Ο διεθνούς κύρους καθηγητής τόνισε: "H αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου σε υδρογονάνθρακες στα παράλια της Κρήτης μας βγάζει από τα χρέη και το μνημόνιο! Επιπροσθέτως προσδίδεται στην Ελλάδα τεράστια γεωπολιτική αξία, εισάγεται εξειδικευμένη τεχνογνωσία και δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο εκμετάλλευσης, στη χημική βιομηχανία, στα ναυπηγεία, κ.ο.κ" Αυτά τα λόγια ήταν η κατακλείδα στην παρουσίαση των αδιάσειστων στοιχείων που καταδεικνύουν την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελληνική λεκάνη του Ηροδότου. "Σε αυτή τη λεκάνη μέσα στην εθνική μας ΑΟΖ" είπε ο κ.Φώσκολος "τα αποθέματα υδρογονανθράκων υπολογίζονται από μεγάλα έως γιγαντιαία! Στην περιοχή νότια της Κρήτης και ιδιαίτερα μεταξύ Φραγκοκάστελλου και Πλακιά υπάρχουν 7 λασποηφαίστεια που αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία ύπαρξης υδρογονανθράκων. Αλλα τρία υπάρχουν στη Μεσσαρά και δυτικότερα ... Εκεί το μεγάλο πάχος των ιζημάτων μας οδηγεί στη βεβαιότητα! Οι ποσότητες ειδικά φυσικού αερίου πιστεύετε ότι ανέρχονται σε 5 τρις κυβικά μέτρα.Οι μελέτες έχουν γίνει από την εταιρεία TGS-NOPEC". Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και συνεργάτης του Institute of National Resources of Canada εστίασε στην τεχνική και στο κόστος της έρευνας. Είπε: "Ο δρόμος της αξιοποίησης πρέπει να ξεκινήσει με δισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες, ήτοι ανακλάσεις υψηλής ευκρίνειας κάτω από τους εβαπορίτες και ακολούθως τρισδιάστατες όταν θα επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου σε 6.000.000 ευρώ, πολύ μικρό σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα". Ο κ.Φώσκολος αποκάλυψε τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αποτρέπουν την έρευνα, δηλαδή τις εταιρείες που εισάγουν και εμπορεύονται φυσικό αέριο γιατί το αγοράζουν 5 ευρώ ανά GJ και το διαθέτουν με 15! Ηταν πειστικός και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα. Εκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Η κυβέρνηση χρειάζεται να ενταχθεί στη συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ. Να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο ...". Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο κ.Φώσκολος είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και για τα σχέδια που εκπονούνται για την περιοχή. Απέκλεισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα γιατί απαιτούνται ακριβές τεχνογνωσίες και μπόλικο νερό ... Συντάχθηκε με το εργοστάσιο φυσικού αερίου γιατί δεν είναι ρυπογόνο. Εθεσε βέβαια δύο παραμέτρους: α) η τοπική κοινωνία να πάρει αντισταθμιστικά, π.χ τηλεθέρμανση για όλους, β) δυνατότητα παρέμβασης στην τελική τιμή της παραγόμενης kw.
Τίτλος της διάλεξης ήταν: "Οικονομική και γεωπολιτική σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Εμφαση στα κοιτάσματα της Κρήτης. Συμβολή τους στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης".
Την παρουσίαση έκανε η δασκάλα Βέτα Κατσιφή, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης.
Τίτλος της διάλεξης ήταν: "Οικονομική και γεωπολιτική σημασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Εμφαση στα κοιτάσματα της Κρήτης. Συμβολή τους στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης".
Την παρουσίαση έκανε η δασκάλα Βέτα Κατσιφή, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης.
*Ο Αντώνης Φώσκολος απέκτησε το πτυχίο του από το ΑΠΘ το 1953. Τους επόμενους μήνες τοποθετήθηκε στον Οργανισμό Κωπαίδας. Εγκαταστάθηκε στην Αλίαρτο. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα των εγγείων βελτιώσεων. Βοήθησε τους αγρότες μας προτείνοντας νέες αποδοτικές παραγωγές. Γενικά αγάπησε τον τόπο ... Η σύζυγός του είναι από την Αλίαρτο. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης(Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων) και συνεργάτης του Institute of National Resources of Canada.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου