Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το Orchomenos Press στην εορτή της Ιεράς Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Ακραίφνιο

















Στιγμότυπα από το χθεσινοβραδυνό πανηγυρικό εσπερινό παρουσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κκ. Ιερόθεου

Στιγμές κατάνυξης, ανάμεσα σε πλήθος πιστών απ` όλη τη Βοιωτία, είχαμε την ευλογία να ζήσουμε χθες βράδυ, παραμονή της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, παρακολουθώντας το πανηγυρικό εσπερινό την ομώνυμη εορτάζουσα Μονή του τέως Δήμου Ακραιφνίας, παρουσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κκ. Ιερόθεου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σαγματά π. Νεκταρίου και ιερέων της περιοχής.

Δεδομένης, μάλιστα, της περιόδου, η βραδιά είχε και «προεκλογικό» χαρακτήρα, καθώς ανάμεσα στους προσκυνητές διακρίναμε τον Αντινομάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργο Παπαργύρη, τον Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο, τον Δήμαρχο Ακραιφνίου κ. Θανάση Ανδρίτσο, τον Επικεφαλή της Μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού κ. Κώστα Ξηρογιάννη καθώς και αρκετούς νυν και εκ νέου υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους στον διευρυμένο, πλέον, Δήμο Ορχομενού. Κάποιοι, μάλιστα, παρέμειναν στην περιοχή έως τα ξημερώματα, ενισχύοντας με την παρουσία τους (και όχι μόνο) στις εορταστικές εκδηλώσεις των τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου σε Ακραίφνιο και Κόκκινο.
Μαζί με τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, με τη βοήθεια του site , http://www.akraifneis.gr/ που ανήκει στον Μορφωτικό, Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Ακραιφνείς» , σας δίνουμε και ιστορικές πληροφορίες για την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ από το 103ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας και 4,5 χλμ από το Ακραίφνιο, ονομαζόμενη και ως «Μονή Πελαγίας».Κατά την παράδοση πήρε το όνομα της από κάποια Ρωμαία Πελαγία η οποία, αφού ασπάστηκε το χριστιανισμό, κατέφυγε εκεί και έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, στοιχεία που να δείχνουν τη χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού. Η παράδοση αναφέρει, αόριστα, ότι κτίστηκε κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους ενώ κατ΄ άλλους τον 7ον μ.χ αιώνα. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι το τέλος του 1ου μ.χ αιώνα λειτουργούσε ακόμη ο ναός του Πτώου Απόλλωνα και ότι, κατά την διέλευση του Παυσανία από το Ακραίφνιο το 175 μ.χ δεν είχε ακόμη διαδοθεί ο χριστιανισμός στην περιοχή, το πιθανότερο είναι να κτίστηκε τον 7ο αιώνα ή και αργότερα.
Τον Ιούλιο του 1987, μια νέα αδελφότητα, αποτελούμενη από πολλές νέες και μορφωμένες μοναχές, με ηγουμένη τη μοναχή Φωτεινή, έχοντας τις ευχές του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Ιερώνυμου και την συγκατάθεση της γερόντισσας Μακρίνας, εγκαταστάθηκε στη Μονή. Οι προσπάθειες για την ανακαίνιση συνεχίστηκαν και στα επόμενα χρόνια. Ανοικοδομήθηκαν οι υπόλοιπες ερειπωμένες πτέρυγες, κτίστηκαν καινούργια κτίρια στον εξωτερικό χώρο της μονής και έγινε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της Μονής. Ύστερα από πολλές άλλες παρεμβάσεις τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, το μοναστήρι σήμερα εμφανίζει μια εντυπωσιακά επιβλητική όψη, όπως βλέπετε και στα σχετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.
Αναζητήστε αναλυτικότερες πληροφορίες στο http://www.akraifneis.gr/The%20Monastery.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: