Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Εξίσωση»: Έκθεση φωτογραφίας του Λεβαδείτη Δημήτρη Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη*Σύλληψη - σχεδιασμός - συντονισμός: Φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη»

Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη» και την υποστήριξη της Cyta, θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι», μετά από τέσσερις πετυχημένες διοργανώσεις της «Φωτογραφίας στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης», διευρύνει το φεστιβάλ και αγκαλιάζει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στην πόλη ένα σύγχρονο, μεγάλο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας.
Η αρχική σύλληψη βασίστηκε στην ιδέα ενός φωτογραφικού φεστιβάλ που θα διοργανώνεται και θα υποστηρίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και στο οποίο θα συνυπάρχουν όλες οι φωτογραφικές δυνάμεις της χώρας.Το πρώτο βήμα ήταν η διοργάνωση του φεστιβάλ της ομάδας «Φωτοπόροι»,που πραγματοποιούνταν στα καφέ - μπαρ της Θεσσαλονίκης για 4 συνεχόμενες χρονιές, με 13 – 20 ατομικές εκθέσεις μελών της ομάδας κάθε χρόνο. Το φετινό φεστιβάλ αποτελεί μια πρώτη πιλοτική διοργάνωση, στην οποία διατηρείται η φιλοσοφία του προηγουμένου φεστιβάλ, με τις εκθέσεις σε εναλλακτικούς χώρους. Τώρα στα καφέ-μπαρ προστέθηκαν κινηματογράφοι, θέατρα και συναυλιακοί χώροι. Παράλληλα, παρουσιάζονται εκθέσεις και στους γνωστούς εκθεσιακούς χώρους της πόλης, όπου φιλοξενούνται φωτογράφοι από όλη την χώρα και το εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί σε νέους και πρωτοεμφανιζόμενους φωτογράφους.Το έργο της διοργάνωσης ανέλαβαν τα μέλη της ομάδας «Φωτοπόροι» και στην πορεία άρχισαν να συμμετέχουν και μέλη από άλλες ομάδες, προσφέροντας εθελοντική εργασία και βοηθώντας ουσιαστικά στην υλοποίηση του φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες είναι μεμονωμένοι φωτογράφοι και μέλη ομάδων, με τους οποίους επικοινώνησαν οι «Φωτοπόροι» και ζήτησαν την συμμετοχή τους. Ελάχιστες είναι οι συμμετοχές αυτών «που ανακάλυψαν» την διοργάνωση και ζήτησαν να συμμετέχουν και οι ίδιοι.Η επιμέλεια στις δουλειές ήταν κυρίως συμβουλευτική και υποστηρικτική. Ζητούμενο ήταν να παρουσιαστούν δουλειές φωτογράφων, ακόμη και αντίθετες από την αισθητική των διοργανωτών, με μόνη απαίτηση να υπάρχει σαφής άποψη και σοβαρότητα. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός φεστιβάλ που θα συμπεριλαμβάνει πολλές και διαφορετικές απόψεις και που δεν θα διακατέχεται από την άποψη και την αισθητική ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας. Η συγκέντρωση των τελικών συμμετοχών δικαιώνει τους στόχους μας, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό κομμάτι από την σύγχρονη «φωτογραφική σκηνή» της χώρας.Δημήτρης Παπαγεωργίου: «Εξίσωση»
«Λένε ότι μερικά πράγματα είναι προκαθορισμένα να γίνουν πριν καν εμείς τα φανταστούμε. Πάντα μου άρεσε να “χάνομαι” στα πρόσωπα, τα τοπία και τα πράγματα. Ήταν σαν να έφτιαχνα τον δικό μου κόσμο με επιλεγμένους πρωταγωνιστές και προσεκτικά διαλεγμένα σκηνικά. Εξέλιξη αυτού... η φωτογραφία. Μόνο που τώρα τους πρωταγωνιστές και τα σκηνικά τα βλέπω μέσα από το φακό. Τον φωτογραφικό φακό. Και η μεταξύ τους σύνδεση, με συνιστώσες τον τόπο και τον χρόνο, με οδηγούν στην εξίσωσή τους. Η γέφυρα με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που είδα τη μεγαλοπρέπειά της να αναδεικνύεται μέσα από το μπλε της θάλασσας. Οι γωνίες που σχημάτιζαν τα σύρματα, το παιχνίδι με το φως και η μοναδική κομψότητα και καλαισθησία της κατασκευής με ώθησαν στην ινκόγκνιτο φωτογράφησή της. Μετά από δύο χρόνια δουλειάς, κατέληξα στην “Εξίσωση”. Στην εξίσωση της τέχνης και της αγάπης, του κατορθωτού και του ακατόρθωτου, του θεμιτού και του αθέμιτου…» Η πρώτη επαφή του Λεβαδείτη Δημήτρη Παπαγεωργίου με τη φωτογραφία έγινε, όταν τυχαία ανακάλυψε τις ξεχασμένες φωτογραφικές μηχανές στο ντουλάπι του πατέρα του. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του Ι.Ι.Ε.Κ. «Ακμή», μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και της φωτογραφικής ομάδας Mirror.
Δημήτρη, καλή επιτυχία!

* Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.), Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ. 2310 295170-1, Παρασκευή στις 8:00 μ.μ. - 24 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: