Μια ακόμη ανακάλυψη από την Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Χιλιάδες μικρούτσικα αγγεία, πήλινα ειδώλια και προτομές γυναικείων θεοτήτων, όπως και σειρά από μοναδικά πήλινα στεφάνια πλεγμένα με στάχυα και άνθη, βρέθηκαν από τη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ένα αγροτικό ιερό αφιερωμένο στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων, αποκαλύφθηκαν σταδιακά τον Ιούλιο του 2007 λίγο έξω από τον Ορχομενό, σε μια στενή λωρίδα γης στους πρόποδες του όρους Ακόντιο, εκεί που κυλά ο Βοιωτικός Κηφισός και σε μικρή απόσταση από τη σημερινή θέση της πόλης Η ανακάλυψη τους σήμανε για την τοπική μας ιστορία μια ακόμη απόδειξη πως η φήμη της δεν ήταν τυχαία, ούτε ασφαλώς και ο τότε πολιτισμός της!
Η εν λόγω ανασκαφή αποτέλεσε μια από τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών (10-12 Σεπτεμβρίου 2010) στη Λιβαδειά από τον ίδιο τον Προϊστάμενο της Θ` ΕΠΚΑ κ. Βασίλειο Αραβαντινό, την Μαργαρίτα Μπονάνο Αραβαντινού, την Ιωάννα Μωραϊτου, την Κυριακή Καλλιγά και την Marcella Pisani με τίτλο «Συντήρηση των πήλινων αναθημάτων ενός αγροτικού ιερού του Ορχομενού».
Η αρχαιολογική θέση των νέων ανασκαφών, σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων Βασ. Αραβαντινό ήταν γνωστή από τη δεκαετία του '50, όταν κατασκευάστηκε αγωγός άρδευσης, καταστρέφοντας ορισμένους τοίχους. Από τη χρονολόγηση της κεραμικής, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ιερό ήταν σε χρήση από τους πρώιμους κλασικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Η ταυτότητα των θεοτήτων που λατρεύονταν δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Είναι όμως βέβαιο πως σχετιζόταν με τη βλάστηση και τη γονιμότητα. Ο Ορχομενός, άλλωστε, ήταν διάσημος για τη λατρεία των Χαρίτων, θεοτήτων της βλάστησης. Ο Πίνδαρος τον αποκαλούσε «καλλίχορον πόλιν χαρίτων» και ο Παυσανίας επιβεβαιώνει τη σημασία της λατρείας τους. Ανάμεσα στα κινητά ευρήματα, εκτός από τα μικρογραφικά αγγεία (κοτυλίσκες, υδρίσκες, κρατηρίσκοι), τα πήλινα ειδώλια όρθιων και καθιστών γυναικείων μορφών και ζώων, τα λυχνάρια, τους σκύφους κτλ, βρέθηκε μια αγνύθα (πήλινο υφαντικό βάρος) στην οποία γράφεται το όνομα «Ευρυνόμη».
Η Ευρυνόμη ήταν η μητέρα των Χαρίτων, κατά τη «Θεογονία» του Ησιόδου, οπότε ενισχύεται η άποψη ότι πρόκειται για ιερό των Χαρίτων. Σε κοντινή απόσταση άρχισε επίσης να αποκαλύπτεται αρχαίο νεκροταφείο με συλημένους και κατεστραμμένους κιβωτιόσχημους τάφους. Το νεκροταφείο αυτό πρέπει να εγκαταστάθηκε όταν είχε ατονίσει πια η λατρεία του ιερού, αφού διαπιστώθηκε ότι ξαναχρησιμοποιήθηκε ενεπίγραφη στήλη με λατρευτικό περιεχόμενο για την κατασκευή ενός τάφου. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι «η ανασκαφική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συμπληρώσει τις γνώσεις μας για τις φημισμένες λατρείες του αρχαίου Ορχομενού».
Το Orchomenos Press ήταν εκεί και σας μεταφέρει σχετικό φωτορεπορτάζ από το διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις δύο αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου Κρύας. Πατήστε για να δείτε σε υψηλή ανάλυση λεπτομέρειες της ανακοίνωσης και των σπάνιων ευρημάτων της, όπως είναι τα πήλινα στεφάνια! Αξίζει να σημειωθεί πως την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτέλεσαν σύσσωμα τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, «ψυχή» της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα η κα Κατερίνα Κωνσταντέλλου.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Νίκος Κόλλιας στο περιθώριο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου δήλωσε στην κάμερα του Orchomenos Press…
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Στο … φώς η «συντήρηση των πήλινων αναθημάτων ενός αγροτικού ιερού του Ορχομενού»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου