Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Απαντήσεις στις Ορχομενίτικες Ιστορικές Απορίες! (Μέρος 1)

Τουρκολίμανο - Μικρολίμανο

Από... αρχαιοτάτων χρόνων κρατούσαν ορισμένες ονομασίες πριν αλλάξουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μουνιχίας, που εξελίχτηκε σε Τουρκολίμανο και αργότερα σε Μικρολίμανο.
Η περιοχή είχε ονομαστεί Μουνιχία από τον ήρωα Μούνιχο, γιο του Παντακλέους ή Πεντευκλέους από το γένος των Μινύων (από τους πρώτους κάτοικους του Πειραιά), που μετοίκησε μαζί με τους οπαδούς του από τον Ορχομενό Βοιωτίας στην περιοχή αυτή, που είχε μείνει ακατοίκητη ύστερα από κατακλυσμό.
Κατά μία εκδοχή, η Μουνιχία «βαφτίστηκε» άτυπα σε Τουρκολίμανο, επειδή, επί τουρκοκρατίας, ο τοπικός πασάς χρησιμοποιούσε την παραλία για τα μπάνια του χαρεμιού του.
Π Η ΓΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8787&pubid=652422#

Τι σημαίνει Γιόμπορο;

Ξέρουμε όλοι την έκφραση ¨τάδωσε¨ τα χωράφια με το Γιόμπορο. Δές τε απο ποιά λέξη προέρχεται και τί σημαίνει αυτή η λέξη που την συναντάμε στην συμφωνία εκμετάλευσης της Λίμνης της Κωπαίδας μεταξύ των Αγγλων και του Ελληνικού Κράτους.
H αυθαίρετη αύξηση του γεώμορου και οι άλλες επιβαρύνσεις είχαν καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια των χωραφιών με αποτέλεσμα πολλοί καλλιεργητές σιγά-σιγά να τα εγκαταλείπουν. Από το 1882 - 1892 το γεώμορο ήταν, για το άνυδρο 10% και για το ποτιστικό 15%. Το 1926-1930 έφτασε το 20% για το άνυδρο και το 32-42% για το ποτιστικό. Σ" αυτό πρέπει να προστεθούν: το αλώνισμα 14% , τα φυλακτικά, η συντήρηση μικρών χανδάκων, η αγορά σπόρων από την εταιρεία (που συνήθως γινόταν με πίστωση), το όργωμα με μηχανικά μέσα(τρακτέρ). Στο τέλος με την εξόφληση της Εταιρείας δεν απέμενε τίποτα για τους δυστυχείς καλλιεργητές. Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί οδήγησε σε κινητοποιήσεις, έντονες διαμαρτυρίες και τελικά στην μεγάλη απεργία του 1930-1931. Για δύο χρόνια έμεινε ακαλλιέργητο ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου. Όλοι ζητούσαν την απαλλοτρίωση και την διανομή της γης στους αγρότες. Όμως το τίμημα που ζητούσε η Εταιρεία ήταν απαγορευτικό για την οικονομία της Ελλάδας, που προσπαθούσε να επουλώσει ακόμη τις πληγές της από την μακρόχρονη περιπέτεια της Μικρασιατικής καταστροφής. Ετσι η κυβέρνηση Βενιζέλου περιορίστηκε να δεχτεί την μείωση του γεώμορου κατά 2% που προσέφερε η εταιρεία.
ΠΗΓΗ http://org-kopaidos.gr/

Απο έναν Ορχομένιο της Αθήνας που είναι έξω απο το μαντρί και δεν τον εχει φάει ο Λύκος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: