Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Πρόταση του Δημ. Συμβούλου Λάμπρου Ρόδη στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας για το θέμα της Δραγατσούλας


Του Λάμπρου Ρόδη
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ορχομενού


Με αφορμή την έκτακτη Συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό μας κατάστημα την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009, για την αντιμετώπιση του αιτήματος - διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Δραγατσούλας (βλέπε Σύσκεψη για την αντιμετώπιση αιτήματος-διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Δραγατσούλας Ορχομενού) με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής επιθυμώντας την αποτελεσματικότερη λύση του προβλήματος (ενδεχομένως και με την παρουσία των Βουλευτές του Ν. Βοιωτίας, εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων ή συλλόγων της πόλης μας που έχουν προσκληθεί) οφείλω να θυμίσω σε όλους μας – επειδή τα γραπτά μένουν - την ψήφιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ορχομενού, εκτενή συζήτηση για το οποίο είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007. Τότε στην αποκλειστική του Συνεδρίαση του ΔΣ είχε παρευρεθεί η Μελετήτρια – Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. Χωροταξίας και Πολεοδομίας κα Φούλη Παπαγεωργίου (φωτογραφία) για να μας παρουσιάσει τη δεύτερη φάση της Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορχομενού – ένα από πιο σπουδαία εργαλεία που μπορεί να έχει στα χέρια του ένας Δήμος και αφορά τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό για την επόμενη 15ετία. Παρόντες ήταν ακόμη ο κ. Στασινάκης, εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και η κα Καλυγά της Θ` Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την PRISMA Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών με Φορέα Ανάθεσης τον Δήμο Ορχομενού, Φορέα Επίβλεψης την ΤΥΔΚ Νομού Βοιωτίας και Φορέα Χρηματοδότησης το Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας μιας τέτοιας μελέτης – εργαλείου για ένα Δήμο αποτελεί και το γεγονός πως ανάλογες μελέτες έχουν στα χέρια τους δύο ακόμη Δήμοι σε ολόκληρη τη Βοιωτία, ο Δήμος Λεβαδεών και ο Δήμος Σχηματαρίου.
Το πρώτο στάδιο της μελέτης είχε πραγματοποιηθεί επίσης δημόσια στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 (προσωπικά δεν ήμουν τότε μέλος του ΔΣ) ενώ η τελική πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 αποτελεί και τη συνθετική παρουσίαση της τελικής πρότασης οικιστικής ανάπτυξης και χωροταξικής οργάνωσης του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού Βοιωτίας σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον του.
Σε γενικές γραμμές, η Β` Φάση της μελέτης καθόριζε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Αρχαιολογικοί Χώροι, Ζώνες Αρχιτεκτονικού ή Λαογραφικού ενδιαφέροντος), Περιοχές Περιορισμού ή Ελέγχου της Δόμησης καθώς και Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης (Ζώνες Παραγωγικών Πάρκων, Τουριστικών Ζωνών, κ.τλ.). Στόχοι των παραπάνω ρυθμίσεων, σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδιασμών είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, η ισόρροπη και αλληλοστηριζόμενη ανάπτυξη αστικού περιαστικού και αγροτικού χώρου, η λειτουργικότητα των ζωνών με βάση της καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, εργασίας και κατοικίας, η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και την ύπαιθρο.
Επιμέρους, η μελέτη, έκανε σαφή αναφορά στην ανάπτυξη της περιοχής από την υλοποίηση του Αυτοκινητοδρομίου ή την ολοκλήρωση της επένδυσης στο γειτονικό Έξαρχο.
Επίσης – κι` εδώ είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον - ανέφερε πως για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ορχομενού και την ενοποίησή του με τις Πηγές των Χαρίτων απαραίτητη κρίνεται η άμεση μεταστέγαση του Οικισμού Δραγατσούλα σε περιοχή 90 στρεμμάτων του Δήμου στον Συνοικισμό των Αγίων Θεοδώρων μέσω του προγράμματος της Εργατικής Κατοικίας. Προσωπικά τότε και με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό της είχα κάνει παρέμβαση στα όσα μας ανέλυε η κα Παπαγεωργίου θεωρώντας πως τα λεγόμενά της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού στην περιοχή της Δραγατσούλας ζουν περί τις 500 οικογένειες, επομένως μια κουβέντα είναι «η άμεση μεταστέγαση» τους όπως μας πρότεινε η μελετητήρια, θυμίζοντάς της μάλιστα πως αυτό είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν από την Δημοτική Αρχή αλλά είχε αποτύχει!
Μπορώ, δε, να επικαλεστώ και τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης για να θυμίσω σε όλους μας πως η κα Παπαγεωργίου ως «απάντηση» , μας είχε πει πως «σιωπηρά πρέπει να απαξιώσουμε σταδιακά την περιοχή, να μην υλοποιήσουμε κανένα έργο που να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, και έτσι θα αναγκαστούν να φύγουν μια μέρα», απάντηση την οποία την είχα αντικρούσει χαρακτηρίζοντας την «ανεφάρμοστη» και γι` αυτό – αλλά και άλλες παραμέτρους της μελέτης – προσωπικά –όπως όλοι η παράταξη της Μειοψηφίας- είχαμε αρνηθεί να την ψηφίσουμε, σε αντίθεση με την πλειοψηφία (δεν ξέρω εάν με απατά η μνήμη μου, με εξαίρεση τον Δημ. Σύμβουλο κ. Λουκά Τριανταφύλλου).
Τα θυμίζω όλα αυτά για να τονίσω πως η προσωπική μου γνώμη είναι πως τη Δευτέρα δεν πρόκειται να δοθεί καμιά λύση, αφού ο φυσικός «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης, δηλαδή ο Προϊστάμενος της Θ` Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Βασίλειος Αραβαντινός θα απουσιάζει από την συνεδρίασή μας (είδα στην πρόσκληση του Δήμου πως δεν έχει καν προσκληθεί!).
Και τον αποκαλώ «πρωταγωνιστή» καθώς το πρόβλημα στην περιοχή της Δραγατσούλας είναι η «ομηρία» δεκάδων ετών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την απόφαση του ΥΠΠΟ να κηρύξει την περιοχή προστατευόμενης αρχαιολογικής σημασίας γι` αυτό δεν επιτρέπει την κατοίκισή της! Επίσημα, γιατί ανεπίσημα ο οικισμός υπάρχει και αναπτύσσεται έστω και παράνομα! Σε ομηρία, εκ των πραγμάτων, ήταν και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, από τους ίδιους τους «ψηφοφόρους» της που πίεζαν Δημάρχους και Αντιδημάρχους για να κάνουν «τα στραβά μάτια», γι` αυτό και γιγαντώθηκε η αυθαίρετη δόμηση.
Μια κουβέντα είναι, λοιπόν, ξαναλέω η «μετεγκατάσταση» που μας πρότεινε η κα Παπαγεωργίου και κάποιοι τη δεχθήκαμε! Ποια είναι, όμως, η άποψη της τοπικής Εφορίας, που βαραίνει – κατά την εκτίμησή μου - εν προκειμένου τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες;
Αυτή δεν θα την ακούσουμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον από τα χείλη του κ. Αραβαντινού που – εάν οι δημοσιογραφικές μου πληροφορίες δεν με απατούν – θα βρίσκεται στην Ιταλία!
Έστω και με καθυστέρηση, όμως, και με «δική» μας παράλειψη, προτείνω - για να μη «συζητάμε άσκοπα» - να προσκαλέσουμε τουλάχιστον της Υπεύθυνες της περιοχής από την Θ` Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κυρίες Όλγα Κυριαζή και Κυριακή Καλυγά (η οποία είχε παραστεί και στην ψήφιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού) προκειμένου να μιλήσουμε για τα «περιθώρια» παρεμβάσεων, εάν υπάρχουν «περιθώρια»! Διαφορετικά, μοναδικό, αρνητικό δεδομένο για την περιοχή και με την «δική» μας συγκατάθεση είναι ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός που μας το «είπε» ξεκάθαρα: Να φύγουν! Αυτή είναι η λύση! Τα κάστανα, όμως, είναι ακόμη στη φωτιά… και η κα Παπαγεωργίου (που μας τα εισηγήθηκε όλα αυτά και κάποιοι από εμάς τα αποδεχθήκαμε ) ... μακριά μας για να «αντιμετωπίσει» την έγγραφη απαίτηση 200 δημοτών που πληρώνουν ισότιμα δημοτικά τέλη γι` αυτό και ΑΠΑΙΤΟΥΝ ποιότητα ζωής εδώ και τώρα! Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: