Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

«Μια νέου τύπου αυτοδυναμία» επιθυμεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στη «Ν» και στη συνάδελφο Βάσω Βεγίρη

Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν στο σύνολό τους τα 31 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων, τονίζει ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο 2007 στην Α' Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, τασσόμενος υπέρ της εφαρμογής ενός συστήματος φορολόγησης, που θα καθιστά συμφερότερη για τον πολίτη τη δήλωση και νομιμοποίηση των μέχρι σήμερα αδήλωτων εισοδημάτων από παραοικονομία. Προβλέπει, δε, βέβαιη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή, αλλά και μια «νέου τύπου αυτοδυναμία». Όσο για τη Θεσσαλονίκη, όπου και εκλέγεται, τη λύση για την ανάπτυξή της θα δώσει, όπως τονίζει η «θεσμική χειραφέτησή της», μέσω της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει κυρίαρχη της τύχης της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, κ. Βενιζέλε, κάνετε λόγο για «εθνική συμφωνία φορολογικής εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και δικαιοσύνης». Πρακτικά, όμως, δεν ακούσαμε ούτε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πώς θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων 31 δισ. ευρώ, που ευαγγελίζεται προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν όλες οι βεβαιωμένες ανείσπραχτες φορολογικές υποχρεώσεις, που ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, περιλαμβάνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ένδικα βοηθήματα κ.ο.κ. Έχει όμως μεγάλη σημασία να αυξήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το ποσοστό που μπορεί να εισπραχθεί. Αυτό προϋποθέτει μία διαφορετικού τύπου οργάνωση αρμοδίων υπηρεσιών, διασταυρώσεις, αξιοποίηση των πληροφορικών συστημάτων και βεβαίως τις αναγκαίες αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να νιώσουν οι φορολογούμενοι ότι κινούνται μέσα σ' ένα πλαίσιο ασφάλειας, διαφάνειας και εμπιστοσύνης σε σχέση με το κράτος. Αυτό που έχει σημασία για την εθνική συμφωνία φορολογικής εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και δικαιοσύνης είναι κυρίως το μέλλον. Αυτή η συμφωνία που πρέπει να γίνει ανά κλάδο και ανά περιοχή θα μας επιτρέψει πραγματικά να εντοπίσουμε και να φορολογήσουμε όλη την ύλη. Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η σύγκρουση τυπικών και άτυπων στοιχείων, η σύγκρουση μεταξύ οικονομίας και παραοικονομίας. Πρέπει βεβαίως να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν, και λόγω του όγκου της παραοικονομίας, πραγματικά εισοδήματα που πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα εξασφαλίσουμε καθιστώντας τα όμως διαφανή και νόμιμα.

Στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος το Μάιο του 2008 το ΠΑΣΟΚ απείχε και τόνισε ότι θα αναλάβει «μια νέα πρωτοβουλία πραγματικής αλλαγής για το Σύνταγμα». Πόσο άμεση θα είναι μια τέτοια πρωτοβουλία;

Κατά το Σύνταγμα, νέα αναθεωρητική πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί μόνο μετά το 2013, οπότε και συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την προηγούμενη, ήσσονος σημασίας αναθεώρηση, που υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία με μοναδικό αντικείμενο την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών. Στο χρόνο που έχουμε από τώρα μέχρι το 2013 μπορούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να αξιολογήσουμε και πολιτικά και επιστημονικά το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας ώστε να μη θίξουμε το συνταγματικό κεκτημένο που έχουμε, κυρίως στον τομέα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να ενισχύσουμε και το δημοκρατικό και το δικαιοκρατικό χαρακτήρα της χώρας μας. Μπορούν όμως να επιτευχθούν πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό, διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας χωρίς να μεσολαβήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, με αλλαγές στο επίπεδο της κοινής νομοθεσίας και του κανονισμού της Βουλής.


Στις εκλογές του 2007 σας είδαμε να αναλαμβάνετε αστραπιαία, το ίδιο το βράδυ, πρωτοβουλία αλλαγής της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Πόσο ευχαριστημένος είστε σήμερα, με τις δημοσκοπήσεις να μη δίνουν στο ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και τι θα κάνετε εάν η κάλπη επιβεβαιώσει τα γκάλοπ;
Οι δημοσκοπήσεις καθιστούν όχι απλώς πιθανή αλλά βέβαιη πλέον την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και άρα στις 5 Οκτωβρίου πρέπει να υπάρχει μία κυβέρνηση ικανή να αναλάβει αμέσως ευθύνες και πρωτοβουλίες και όχι να ξεκινήσει μία περίοδος απροσδιόριστων και απεριόριστων διαβουλεύσεων. Οταν μιλάω για αυτοδυναμία δεν εννοώ μία αυτοδυναμία παλαιού τύπου, αυτάρκη και αλαζονική, μία αυτοδυναμία που θεωρεί ότι το κράτος είναι λάφυρο του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές. Αναφέρομαι σε μία νέου τύπου αυτοδυναμία που διασφαλίζει την προγραμματική καθαρότητα και την πολιτική σταθερότητα, αλλά λειτουργεί ως βάση για να επιτευχθούν οι αναγκαίες συνεργασίες, οι αναγκαίες κοινωνικές συμφωνίες, οι ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες τομές.


Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σας υποστήριξαν, δεν περιλαμβάνονται τελικά στα ψηφοδέλτια. Μήπως το ΠΑΣΟΚ όφειλε να παρουσιάζει ένα πιο «πολυφωνικό» προφίλ;
Πιστεύω βαθιά στο θεσμικό «ανοικτό» κόμμα, στην εσωκομματική δημοκρατία, στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών, στην ανάγκη να ξαναλειτουργήσει ως δημοκρατικός θεσμός το κόμμα που ως έννοια έχει καταστεί ένοχη στη συνείδηση των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί αυτός ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ, που να εκφράζει όλο το φάσμα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, δηλαδή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.


Εκλέγεστε στη Θεσσαλονίκη, η οποία επί σειρά ετών δέχεται υποσχέσεις ανάπτυξης, αλλά στην πράξη οι ρυθμοί υλοποίησης των μεγάλων έργων απέχουν από τις υποσχέσεις. Από ποιο αξίωμα -υπουργείο ή άλλο- θα θέλατε να συμβάλετε εκ νέου στην ανάπτυξη της πόλης-έδρας σας;
Η παρουσία μου στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη από το 1993 έως το 2004 έχει συνδεθεί με πολύ συγκεκριμένα έργα υποδομής και με πολλούς νέους θεσμούς στη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επικοινωνίας της καινοτομίας, της έρευνας, της ανάπτυξης. Ξέρω συνεπώς πολύ καλά ότι δεν αρκούν ούτε τα μεγάλα έργα (που πλην του μετρό, δυστυχώς καθυστερούν και πάλι), ούτε υποσχέσεις για μεμονωμένες κινήσεις. Χρειάζεται να χειραφετηθεί θεσμικά η Θεσσαλονίκη, να γίνει αυτή ο κυρίαρχος της τύχης της.
Ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει ένα μοχλός πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής εκτίναξης της πόλης με βάση τις δικές της δυνατότητες και τις δικές της δυνάμεις. Βρίσκομαι στην πολιτική στο όνομα των πεποιθήσεών μου και όχι γιατί διεκδικώ κάποιο αξίωμα, οι προτάσεις μου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και οι πρωτοβουλίες που έχω πάρει όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι είναι μία αξιόπιστη βάση συνεννόησης με τους πολίτες της.


Εάν ήσασταν στη θέση του κ. Παπούλια, θα ενδιαφερόσαστε να επανεκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ; Και εάν τελικά δεν θελήσει να επανεκλεγεί, τίθεστε υπέρ της υπερψήφισης από το ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητας από άλλο χώρο, λ.χ. του κ. Σουφλιά, ή θα προτιμούσατε νέα προσφυγή στις κάλπες;
Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εκτός αντικειμένου, διότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Κάρολου Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει κανένα λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποποιηθεί την πρόταση που δημοσίως έχουν διατυπώσει τα δύο μεγάλα κόμματα.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: