Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Η Ιερά Μονή του Αϊ Νικόλα στα Καμπιά γιορτάζει τη μνήμη του προστάτη της


Η Ιερά Βυζαντινή Μονή του Αγίου Νικολάου, πάνω από το Δημοτικό Διαμέρισμα του Διονύσου του Δήμου Ορχομενού, γιορτάζει και φέτος πανηγυρικά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνένοις του Θαυματουργού και καλεί όλους τους πιστούς από τη Βοιωτία και του γύρω νομούς να επισκεφθούν το ιερό αυτό τόπο, τόσο στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό την Παρασκευή, 8 Μαϊου χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, όσο και την επομένη το πρωϊ, 9 Μαϊου στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.
Το πρόγραμμα των ακολουθιών θα ξεκινήσει την 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής (8 Μαϊου) με τον Μικρό Εσπερινό και Αγιασμό και στις 7.30 μμ. ο κκ. Γεώργιος θα τελέσει τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό μετ` αρτοκλασίας και Θείο Κηρύγματος, ενώ θα γίνει λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας και Ιερών Λειψάνων του Αγίου.
Την ίδια μέρα, στις 10.30 το βράδυ, θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία στην Κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας.
Το Σάββατο το πρωϊ, στις 7.00 θα ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία και στις 7.00 το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός, Παράκλησις του Αγίου και Κτιτορικό Μνημόσυνο.
Θυμίζουμε, πως ο Ναός χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα και της ίδιας εποχής φαίνεται ότι είναι οι τοιχοποιίες. Θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις συνδέουν το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά με την δολοφονία του πρωτομάστορα του Οσίου Λουκά στο Στείρι.
Η Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά πλέον λειτουργεί σε καθημερινή βάση ενώ όσοι αποφασίσετε να την επισκεφθείτε θα δεχτείτε τις ευλογίες του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής πατρός Νεκταρίου, καθώς και των ιερομονάχων Δαμιανού και Ραφαήλ.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στα Καμπιά Εάν και με αρκετές περικοπές, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για ολοκληρωτική αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή, οι μοναχοί και ο Ηγούμενος της Μονής περιμένουν εδώ και μήνες την έγκριση της μελέτης που έχει κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ας βοηθήσουμε όλοι να ξαναβρεί η Μονή Αγίου Νικολάου του Νέου στα Καμπιά τη χαμένης του αίγλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: