Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Τα σχέδια του ΥΠΠΟ για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης


«Ενα μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού, θα εγκαινιαστεί με τον τρόπο που του ταιριάζει, και όχι με πυροτεχνήματα και εφήμερες εκδηλώσεις». Με τα λόγια αυτά, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε χθες το «στίγμα» των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Oι εκδηλώσεις των εγκαινίων θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, και θα κορυφωθούν στις 20 Ιουνίου με την τελετή των εγκαινίων -παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας- και με την άφιξη στη χώρα μας αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή.
Την ίδια ημέρα σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη αναμένονται μουσειακές αποκαλύψεις, και παρουσίαση όλων των εκθεμάτων με τρόπο αναπάντεχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, που επεσήμανε -επίσης- ότι το κόστος των εγκαινίων αναμένεται να μην ξεπεράσει το μισό των έξι εκατομμυρίων, που είχε αναγγελθεί αρχικά.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 . «Σε μια εποχή που η επισκεψιμότητα των Μουσείων -όπως το έχετε γράψει και στις εφημερίδες σας- συνεχώς μειώνεται, εμείς επιζητούμε την προσέλκυση του παγκόσμιου, αλλά κυρίως του ελληνικού κοινού. Έτσι αποφασίσαμε και ορίζουμε την τιμή του εισιτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2009 σε 1 ευρώ. Υπολογίζουμε τις δυσκολίες από την οικονομική κρίση. Η τιμή του γενικού εισιτηρίου αυτή είναι απροσδόκητα προνομιακή για ένα Μουσείο τέτοιου είδους, αλλά πιστεύω ότι είναι και απόλυτα αναγκαία για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πάντες να επισκεφθούν το καινούριο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για να τιμήσουμε τον Έλληνα φορολογούμενο, που το χρηματοδότησε από τον ιδρώτα του. Στη συνέχεια, για το 2010, υπολογίζουμε ότι θα έχει ξεκινήσει και κάποια παγκόσμια εν πάση περιπτώσει οικονομική ανάκαμψη, θα συνεχίσουμε την πολιτική του φθηνού εισιτηρίου προσαρμόζοντας την τιμή του για το 2010 στα 5 ευρώ, που είναι μικρότερη του μισού της τιμής εισόδου, στα μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Για πρώτη φορά επίσης σε Μουσείο ή σε αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας εισάγεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο των Μουσείων, το λεγόμενο e-ticketing. Ο καθένας από το σπίτι του ή από το γραφείο του, από οποιοδήποτε σημείο της γης θα μπορεί να αγοράζει το εισιτήριό του και να προσδιορίζει και την ώρα της επίσκεψής του, πράγμα που θα διευκολύνει το Μουσείο στη διαχείριση του ωραρίου των επισκεπτών» συμπλήρωσε, ενώ από το 2011 η τιμή εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα επίσκεψης. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτηρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προκειμένου να διατηρηθεί η αξία τους, και να μην εμποδίζεται η θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Την εβδομάδα των εκδηλώσεων -την ασφάλεια διεξαγωγής των οποίων έχει αναλάβει το υπουργείου Εσωτερικών- η Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις θα «ντυθούν» γιορτινά. «Από τις 10/6 θα ντυθούν μια σειρά από λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τρόλεϊ, συρμοί του ΜΕΤΡΟ, κ.λ.π, με παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Θα αναρτηθούν μπάνερ σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας. Θα τοποθετηθούν καλαίσθητες αφίσες με παραστάσεις από εκθέματα του Μουσείου στις στάσεις λεωφορείων, στα τρόλεϊ, κ.λ.π.» ανάεφερε. Τέλος, κατά τον κ. Σαμαρά, στο χώρο του Νέου Μουσείου «τα μοναδικά αριστουργήματα, θα αναπνεύσουν σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον».
Πηγή: www.naftemporiki.gr/ Τέχνη και Ζωή. Περισσότερα στο http://www.yppo.gr/ , Φωτογραφίες Αθηναϊκό Πρακτορείο – ΥΠΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: