Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009

Το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΑΒ μέσα από Δράσεις και ΠρωτοβουλίεςΟ Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) παράρτημα Βοιωτίας και των φορέων του Νομού (ΤΕΔΚ Ν.Βοιωτίας, Επιμελητήριο Βοιωτίας, Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Θήβας,Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, Σωματείο Οικοδόμων Λιβαδειάς, Αθλητικός και Κολυμβητικός όμιλος Λιβαδειάς, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Λιβαδειάς) ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2008 προσπάθεια έπειτα από ομόφωνες αποφάσεις των φορέων για την δημιουργία Μονάδας «Στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στο Ν. Βοιωτίας. Ο Νομάρχης με έγγραφό του από 24/7/2008 ως και αντίστοιχο έγγραφο του ΕΣΥΝ από 15/7/2008 ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για να παρουσιάσουν όλοι οι φορείς το αίτημα. Έπειτα από πολλές συζητήσεις με τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας παρέπεμψαν την συντονιστική επιτροπή στον ΟΚΑΝΑ για σύμφωνη γνώμη. Πράγματι ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ από 18/11/2008 αξιολόγησε το αίτημα μετά από συνάντηση με την επιτροπή και συναίνεσε για την δημιουργία και λειτουργία Μονάδας «Στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στο Νομό για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών .Έως σήμερα όμως, ένα χρόνο σχεδόν μετά, παρά την όξυνση του προβλήματος στην περιοχή μας και τις συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις ο κ. Υπουργός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Από 4/5/2009 με νέο έγγραφο ο Νομάρχης εκφράζοντας τη θέση της Συντονιστικής Επιτροπής ζητά και πάλι συνάντηση με τον Υπ. Υγείας τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μονάδα, καθώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αυξάνεται.Οι χρήστες και οι οικογένειές τους όμως που βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα ζητούν άμεση λύση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Παράλληλα και εν` όψη της Παγκόσμιας ημέρας της μητέρας η Αντινομάρχης Βοιωτίας κα. Φανή Παπαθωμά επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009 τις μητέρες που συμβιώνουν μαζί με τα παιδιά τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Λιβαδειάς.
‘Ήταν μια δράση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας στις μητέρες που εκτίνουν την ποινή τους και υπάγονται ως έγκλειστες σε μια κατ’ εξοχήν “ευπαθή“ ομάδα του πληθυσμού.
Σε συζήτηση που αναπτύχθηκε με την διευθύντρια των φυλακών το θέμα προσεγγίστηκε από όλες τις όψεις του και αυτή των παροχών από την πλευρά της πολιτείας αλλά και από την ανθρώπινη , μια και όλοι έχουμε την υποχρέωση της στήριξης της μητρότητας σε οποιαδήποτε μορφή της.
Βεβαίως υπάρχει η δομή όπου παρέχεται στέγαση και σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όμως για να θεωρείται ένα περιβάλλον προστατευμένο και υποστηρικτικό θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες να αναπτύξουν μια νέα σχέση με τα παιδιά τους.
Επισημάνθηκε η απουσία ειδικά διαμορφωμένου χώρου φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης, ο όποιος να λειτουργεί με τη φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού (βρεφονηπιοκόμους, παιδοψυχολόγους), καθώς και η έλλειψη υπαίθριου παιδότοπου, γιατί τα παιδιά όλου του κόσμου όπου κι αν μεγαλώνουν έχουν τις ίδιες ανάγκες για την συναισθηματική και νοητική τους ανάπτυξη.
Επίσης συζητήθηκε η απουσία ομάδας ειδικών, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη της σχέσης μητέρας – παιδιού και θα παρεμβαίνουν υποστηρικτικά.
Από τη πλευρά της η Ν.Α.Β. δεσμεύτηκε στη δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας ειδικών (ψυχολογική και ψυχοσωματική υποστήριξη), αλλά και στη δημιουργία παιδότοπου με εθελοντική προσφορά.
Ευελπιστούμε να καταστήσουμε την παραμονή των παιδιών στις φυλακές όσο το δυνατών πληρέστερη έτσι ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά στην ομαλή ψυχοκινητική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: