Δευτέρα 11 Μαΐου 2026

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες ενισχύσεις στους αγρότες, αλλά τους ζητά να επιστραφούν οι ενισχύσεις της ΚΑΠ 2023»


Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος Προστασίας του Πολίτη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αποστολή ασαφών ειδοποιητηρίων επιστροφής αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ 2023, που προκαλούν έντονη ανησυχία και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους παραγωγούς της Βοιωτίας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, τα ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί δεν περιλαμβάνουν σαφή και εξατομικευμένη αιτιολόγηση, ούτε συγκεκριμένες πληροφορίες για το αγροτεμάχιο, το δικαίωμα ή την υποχρέωση που φέρεται να παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καλούνται να επιστρέψουν ποσά χωρίς πλήρη γνώση των πραγματικών αιτίων.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης τονίζει ότι το πρόβλημα φαίνεται να συνδέεται με ζητήματα ενεργοποίησης δικαιωμάτων, μεταβιβάσεων προηγούμενων ετών, ελέγχων ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά και με τεχνικές δυσλειτουργίες των πληροφοριακών συστημάτων και των διασταυρωτικών ελέγχων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η μετακύλιση διοικητικών και τεχνικών αστοχιών στους ίδιους τους παραγωγούς, χωρίς διαφάνεια και επαρκή ενημέρωση, δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξημένου κόστους παραγωγής και καθυστερήσεων πληρωμών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον Βοιωτό Βουλευτή, η αναφορά ότι η υποβολή ένστασης ενδέχεται να συνεπάγεται περαιτέρω ελέγχους ή ακόμη και μπλοκάρισμα άλλων πληρωμών, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των παραγωγών.

Οι αγροτικές ενισχύσεις αποτελούν κρίσιμο εισόδημα για τους παραγωγούς της Βοιωτίας και κάθε απαίτηση επιστροφής ποσών οφείλει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και εξατομικευμένη, χωρίς οι παραγωγοί να επιβαρύνονται για διοικητικά ή τεχνικά σφάλματα που δεν τους αναλογούν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούνται σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό στα κατωτέρω ερωτήματα:

  1. Πόσοι παραγωγοί στη Βοιωτία έχουν λάβει ειδοποιητήρια επιστροφής ενισχύσεων για την ΕΑΕ 2023 και ποιο είναι το συνολικό ποσό που τους ζητείται να επιστρέψουν; 
  2. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αιτίες που οδήγησαν στην έκδοση των εν λόγω ειδοποιητηρίων και σε πόσες περιπτώσεις σχετίζονται με τεχνικά ή διοικητικά σφάλματα; 
  3. Γιατί δεν παρέχεται σαφής και πλήρης αιτιολόγηση στα ειδοποιητήρια ως προς το είδος του σφάλματος, το αγροτεμάχιο και τη σχετική υποχρέωση; 
  4. Προτίθεται το Υπουργείο να διασφαλίσει την παροχή αναλυτικής και εξατομικευμένης ενημέρωσης προς κάθε παραγωγό πριν από οποιαδήποτε διαδικασία επιστροφής ποσών; 
  5. Ισχύει ότι η υποβολή ένστασης μπορεί να οδηγήσει σε ελέγχους ή και σε μπλοκάρισμα άλλων πληρωμών; 
  6. Θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη ώστε η άσκηση ένστασης να μην συνεπάγεται αναστολή ή καθυστέρηση καταβολής λοιπών ενισχύσεων; 
  7. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να αποτραπεί η επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των παραγωγών στο σύστημα πληρωμών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: