Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Τα μνημεία του Ορχομενού ζωντανεύουν με 3D printing στο 11ο Συνέδριο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού μέσα από τη συμμετοχή της Δρ Πόπης Γεωργοπούλου

 


Σημαντική παρουσία στο προσεχές 11ο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» θα έχει ο Ορχομενός, μέσα από τη συμμετοχή της Δρ Πόπης Γεωργοπούλου, η οποία παρουσιάζει μια καινοτόμα εκπαιδευτική πρόταση με επίκεντρο την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην πολιτιστική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το poster με τίτλο «3D printing στη μουσειακή εκπαίδευση. Η περίπτωση της μουσειοσκευής για τα μνημεία του Ορχομενού», το οποίο αναδεικνύει έναν πρωτότυπο τρόπο «μεταφοράς» του αρχαιολογικού χώρου του Ορχομενού μέσα στη σχολική τάξη.

Η πρόταση βασίζεται στη δημιουργία μιας ειδικά σχεδιασμένης μουσειοσκευής, η οποία περιλαμβάνει τρισδιάστατα (3D) μοντέλα των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής, όπως ο τάφος του Μινύα, το αρχαίο θέατρο και ο ναός της Παναγίας Σκριπούς. Τα μοντέλα αυτά συνδυάζονται με τοπογραφικό υλικό, εκπαιδευτικές κάρτες και δείγματα δομικών υλικών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη, βιωματική και πολυαισθητηριακή εμπειρία μάθησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών στη γνώση, καθώς η μουσειοσκευή επιτρέπει σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου. Παράλληλα, λειτουργεί ως πολύτιμο εργαλείο τόσο για την προετοιμασία όσο και για την αξιολόγηση μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: