Αν βρεθείς στον Ορχομενό, ειδικά τις γιορτινές ημέρες, δεν γίνεται να μην γευτείς το παραδοσιακό τυρόψωμο της περιοχής. Τραγανό απ’ έξω, βουτυράτο και ζουμερό μέσα, γεμάτο φέτα, είναι το απόλυτο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.
Το τυρόψωμο αυτό δεν λείπει από κανένα σπίτι και έχει θέση σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Η συνταγή του περνάει από γενιά σε γενιά και κρατά ζωντανή την παράδοση της περιοχής, φέρνοντας κοντά οικογένεια και φίλους γύρω από το φούρνο και το τραπέζι.
Σημαντικό είναι ότι και τα τοπικά καταστήματα φτιάχνουν εξίσου νόστιμα παραδοσιακά τυρόψωμα, τόσο καλά όσο τα σπιτικά!
Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:
Για τη ζύμη:
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κουτ. γλυκ. αλάτι
-
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
-
1 κουτ. σούπας ξύδι
-
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση:
-
600 γρ. φέτα
-
½ κιλό βούτυρο
-
1 αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση:
-
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι, προσθέτουμε βούτυρο και φέτα, διπλώνουμε και στρίβουμε.
-
Τοποθετούμε τα τυρόψωμα σε ταψί, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 250°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Κάθε μπουκιά είναι μια γιορτή της παράδοσης και της σπιτικής φιλοξενίας!
Κι αν έχετε και μουσαφιραίους, δεν θα μείνει ψίχουλο!
Χρόνια πολλά! Καλό Δεκαπενταύγουστο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου