Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ως ανώτατος θεσμικός εκπρόσωπος του συνόλου των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, καταθέτει τεκμηριωμένη παρέμβαση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των κριτηρίων και προδιαγραφών χαρακτηρισμού ενός Επιχειρηματικού Πάρκου ως «Οικολογικού».
Η ΚΕΕΕ επισημαίνει κατ’ αρχάς την ανάγκη επαρκούς χρονικού διαστήματος για τη διαβούλευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των 59 Επιμελητηρίων-μελών της, αλλά και η δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων από τη Διοίκηση της Ένωσης. Η απαραίτητη αυτή παράταση θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ευρείας διαβούλευσης με την επιχειρηματική κοινότητα σε όλη την επικράτεια και την παραγωγή σύνθετων προτάσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Βουτσινάς, τονίζει ότι «η μετάβαση προς ένα νέο υπόδειγμα επιχειρηματικών πάρκων, φιλικών προς το περιβάλλον, δεν μπορεί να είναι μια αποσπασματική επιλογή, αλλά ένα εθνικό στρατηγικό βήμα που προϋποθέτει ευρύ κοινωνικό και παραγωγικό διάλογο, σαφές θεσμικό πλαίσιο και ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα».
Η ΚΕΕΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία θεσμοθέτησης του χαρακτηρισμού «Οικολογικό Επιχειρηματικό Πάρκο», η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επικροτεί επίσης την επιλογή του σχεδίου να διακρίνει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις σε δύο επίπεδα – από τη μία στις υποδομές του πάρκου και από την άλλη στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων – προσέγγιση που θεωρείται λειτουργική και εφαρμόσιμη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΕΕ τονίζει τη σημασία της απλοποίησης και αποσαφήνισης βασικών εννοιών και όρων που σχετίζονται με τον ορισμό και τις προϋποθέσεις ενός Οικολογικού Επιχειρηματικού Πάρκου, προκειμένου το θεσμικό πλαίσιο να καταστεί κατανοητό και εφαρμόσιμο από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα, προτείνει την ενσωμάτωση συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών και παρεμβάσεων που μπορούν να επιβεβαιώσουν τον οικολογικό χαρακτήρα ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, όπως η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η κυκλική διαχείριση όμβριων και ακάθαρτων υδάτων, η δημιουργία κοινών ενεργειακών υποδομών – για παράδειγμα, μονάδων συμπαραγωγής – καθώς και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηρίων.
Τέλος, η ΚΕΕΕ εισηγείται τη θεσμοθέτηση ισχυρών και ουσιαστικών κινήτρων για την υιοθέτηση του οικολογικού χαρακτήρα, τόσο από τα ίδια τα Επιχειρηματικά Πάρκα όσο και από τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε αυτά, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος εξαρτώνται από την παροχή των απαραίτητων υποστηρικτικών εργαλείων και κινήτρων.
Η ΚΕΕΕ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και διάλογο στην τελική διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενισχύει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και θα στηρίζει τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου