Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Γιώργος Μουλκιώτης: «Ανεπαρκείς οι μηχανισμοί πρόληψης και στήριξης της ψυχικής υγείας στην ΕΛ.ΑΣ.»


Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των μηχανισμών πρόληψης και στήριξης της ψυχικής υγείας των ενστόλων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην Ερώτησή του, «Μέσα σε μόλις 21 ημέρες, τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί έθεσαν τέλος στη ζωή τους, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την αποτυχία του κράτους να διαμορφώσει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.».

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι «το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό – πρόκειται για συστημική αδυναμία. Επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καταδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και μετατραυματικής διαταραχής (PTSD), ενώ η επαγγελματική εξουθένωση είναι εκτεταμένο φαινόμενο».

Καταγγέλλει δε ότι δεν υπάρχουν σταθμισμένα και εξειδικευμένα ψυχομετρικά εργαλεία, δεν εφαρμόζονται προγράμματα τακτικής ψυχολογικής αξιολόγησης, ενώ δεν υφίσταται μόνιμος, οργανωμένος και εμπιστευτικός μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης σε όλη τη χώρα για το αστυνομικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας στο Σώμα την τελευταία δεκαετία;
  2. Πόσοι έχουν κριθεί ψυχολογικά ακατάλληλοι κατά την εισαγωγή τους στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία εικοσαετία;
  3. Χρησιμοποιούνται σταθμισμένα ψυχομετρικά εργαλεία αξιολόγησης, ειδικά σχεδιασμένα για τον πληθυσμό των ενστόλων;
  4. Υφίσταται δίκτυο ψυχικής υποστήριξης, με δυνατότητα ανώνυμης πρόσβασης, στελεχωμένο με επαρκή αριθμό εξειδικευμένων επιστημόνων σε όλη τη χώρα;
  5. Έχουν λάβει ειδική μετεκπαίδευση οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι της ΕΛ.ΑΣ. για την υποστήριξη ενστόλων υπό συνθήκες έντονης πίεσης και τραυματικών εμπειριών;
  6. Υπάρχει επίσημο πρωτόκολλο ψυχολογικής αποκατάστασης μετά από συμμετοχή σε κρίσιμο ή βίαιο περιστατικό;
  7. Υπάρχει πολιτική βούληση για τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού πλέγματος ψυχολογικής φροντίδας στην ΕΛ.ΑΣ.;

Ο Γιώργος Μουλκιώτης δήλωσε:

«Οι αυτοκτονίες αστυνομικών δεν είναι "μεμονωμένα περιστατικά" αλλά κραυγές μέσα από ένα Σώμα που καταρρέει ψυχικά. Απαιτείται άμεση ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, επιστημονική τεκμηρίωση στις διαδικασίες αξιολόγησης και ένα σταθερό δίκτυο φροντίδας. Δεν μπορούμε να ζητούμε από τον αστυνομικό να σηκώσει το βάρος της δημόσιας τάξης, αν τον αφήνουμε αβοήθητο απέναντι στο ίδιο του το ψυχικό φορτίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: