Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η απόφαση να κλείσουν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς ουσιαστική έρευνα φανερώνει πολιτική δειλία. Οι πράξεις μας διέπονται από την αρχή της θεσμικότητας»


Ο Γιώργος Μουλκιώτης Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής  που συστάθηκε για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλήςεπί του διανεμηθέντος πορίσματος της Επιτροπής.


Αναφέρθηκε εξ’ αρχής ότι η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας με την υπ’ αριθμόν 43/2024 διάταξή της, δεχόμενη σχετική προσφυγή, κατόπιν εγκλήσεως συγγενών θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω προκαταρκτικής εξέτασης από την Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία.


Ειδικότερα ότι: Τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 23:23, στην περιοχή του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών, αφαιρέθηκαν από τον τόπο του συμβάντος κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Η απομάκρυνση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται «δυσχερής, αν όχι αδύνατη», η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση των ευρημάτων που θα επέτρεπαν την εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος, καθώς και των πράξεων και παραλείψεων των υπαιτίων. Η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απείχε από τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών μελών της κυβέρνησης, έχοντας ήδη διατάξει, μέσω της αρχικής υπ’ αριθμόν 43/2024 διάταξής της, την αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».


Στην συνέχεια τόνισε ότι, «Η κυβερνητική πλειοψηφία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την πρότασή μας για τη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων και της έντονης κοινωνικής κατακραυγής. Υπενθυμίζω στην Ολομέλεια της Βουλής, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, είχε αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καταψηφίζοντας το αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει και τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να προστατεύσει τον κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.


Ο πρώην δειλός κρυπτόμενος και νυν προσποιούμενος μεταμέλεια, κ. Τριαντόπουλος, πρωτοστατεί στο κτίσιμο «άλλοθι» λειτουργίας προανακριτής επιτροπής,  για επιγενόμενες υπουργικές ποινικές έρευνες, με αποκλειστικό σκοπό τον κατά το δυνατό ‘’περιορισμό’’ των Εισαγγελικών καθηκόντων της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.


Η Προανακριτική Επιτροπή διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με όλες τις αρμοδιότητες Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών και μετά το πέρας των εργασιών, παραδίδει το Πόρισμα, «που πρέπει να είναι κατ΄ άρθρο 5 Ν. 3126/2003  αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα, που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης».


ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.


Ο Γιώργος Μουλκιώτης συμπλήρωσε ακόμα ότι, «Η απόφαση να κλείσουν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων και όποιων άλλων έχουν γίνει γνωστά, συνιστά συνειδητή επιλογή συγκάλυψης και χειρισμού της υπόθεσης από τη θεσμική λειτουργία του Κοινοβουλίου και συνιστά, σε κάθε περίπτωση, καταστρατήγηση του ίδιου του Συντάγματος.


Οι ενέργειές μας οδήγησαν, μετά και τη εκδηλωθείσα οργή των συγκεντρώσεων των πολιτών, στην παραίτηση Τριαντόπουλου από Υπουργός. Η οργή όμως, αποκτά θετική κανονιστική ισχύ, όταν μετατρέπεται  σε αίτημα δικαιοσύνης».


Ο Γ. Μουλκιώτης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι, «Πάσχει η διαδικασία, όπως αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής. Δεν υπήρξε αιτιολογημένο πόρισμα καθ΄ όσον δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτό, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, κάθε άλλο δηλαδή παρά fast track διαδικασία, όπως προέκυψε με ευθύνη της πλειοψηφίας. 


Το Δικαστικό Συμβούλιο υποχρεούται να εξετάσει όσα αναφέρονται στην ποινική δίωξη που περιέχεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. ΈΤΣΙ όμως, ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ  το Δικαστικό Συμβούλιο, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.


Η διαδικασία στην Επιτροπή έχει πολιτικό-κοινοβουλευτικό χαρακτήρα, όπως και άλλες διαδικασίες στην Βουλή. Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε αυτές τις διαδικασίες επειδή κάτι τέτοιο δεν μας αρέσει ή επειδή δεν μας αρέσει η θέση της αντιπολίτευσης. ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ.


Για όποια Συνταγματική διαδικασία δεν μας ικανοποιεί, υπάρχει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Μέχρι τότε τηρείται το Σύνταγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: