Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Βιομηχανικών Οργανώσεων, των Οικονομικών και Παραγωγικών Φορέων, της Δημόσιας Διοίκησης, των Τραπεζών και των Στρατιωτικών Αρχών τίμησαν ανοικτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΘΣΕ στο Βόλο




 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Valis Resort στην Αγριά Βόλου, με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε η κ. Αλεξάνδρα Καπελετζήεκπρόσωπος της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ,



ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε η κ. Γεωργία Φράγκου, Υποδιευθύντρια του Συνδέσμου.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιλάμβανε τις παρουσιάσεις της πορείας του έργου του Συνδέσμου για το έτος 2023 από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ΣΒΘΣΕ, κ. Αθανάσιο Συριανό της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ,


των δράσεων εξωστρέφειας του Συνδέσμου και τις συνέργειες που αναπτύχθηκαν κατά  το προηγούμενο έτος 2023, από το Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. ΣΒΘΣΕκ. Αριστομένη Εφραιμίδη της εταιρείας SIELMAN AE,


του Οικονομικού Απολογισμού 2023 και του Προϋπολογισμού 2024 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Αναστάσιο Λάππα, της ΣΥΝΕΤAΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,



της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από το Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κ. Σωτηρία Σαββοπούλου της εταιρείας ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΣΟΚΑΝΟΣ ΙΚΕ


και των δράσεων  που υλοποιήθηκαν και τις Υπηρεσίες του Συνδέσμου, από τον Γενικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Κλειτσογιάννη.



Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συνδέσμου στο Δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, από την Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη του Τμήματος Enterprise Europe Network του Συνδέσμου κ. Γεωργία Φράγκου



καθώς και η παρουσίαση της πορείας του Έργου της ΑΕΔΕΠ Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Απόστολο Παπαδούλη.


Παρουσία πλήθους κόσμου μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Βιομηχανικών Οργανώσεων, των Οικονομικών και Παραγωγικών Φορέων, της Δημόσιας Διοίκησης, των Τραπεζών και των Στρατιωτικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΘΣΕ.

Χαιρετισμό στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας, κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Χρύσα Τσαγανού αλλά και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Αλεξάνδρας Καπελετζή,


η οποία καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρ. Σταϊκούρα, για την αποδοχή της πρόσκλησης του Συνδέσμου να συμμετέχει στην κορυφαία ετήσια εκδήλωσή του,  ως κεντρικός επίσημος ομιλητής, καθώς η παρουσία του, όπως είπε, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στην ανάπτυξη των υποδομών, έναν τομέα κρίσιμο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας μας.

Σχετικά με τις διαδικασίες της απολογιστικής Συνέλευσης που προηγήθηκε, ανέφερε ότι το έργο του Συνδέσμου, όπως διαπιστώθηκε, για ακόμη μία χρονιά, υπήρξε ουσιαστικό και συνεπές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ τόνισε ότι:

«Σε μία ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο για την επιχειρηματικότητα, δεδομένων και των διεθνών εξελίξεων, βασική επιδίωξη του ΣΒΘΣΕ, του μεγαλύτερου Περιφερειακού Συνδέσμου της χώρας, αποτελεί πάντοτε η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.»
Στη συνέχεια παρουσιάζοντας το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η βιομηχανία αποτελεί τον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφέρειας. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, ο βιομηχανικός τομέας αποτελεί κινητήριο δύναμη για την απασχόληση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Οι βιομηχανίες μας όχι μόνο δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας μέσω της παραγωγής και της εξαγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
…….
Η σημασία των υποδομών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας είναι τεράστια. Οι σύγχρονες, αποδοτικές και καλά συντηρημένες υποδομές είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας. Υποδομές, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, διασφαλίζουν την ταχεία και ασφαλή μεταφορά των προϊόντων και των πρώτων υλών, μειώνοντας τα κόστη και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα.
…….
Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής ιδιαίτερα μετά τις τεράστιες φυσικές καταστροφές που υπέστη η Κεντρική Ελλάδα.»
……
Κλείνοντας, τόνισε ότι,
«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η βελτίωση των υποδομών είναι δύο αλληλένδετες προτεραιότητες που απαιτούν συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες. Η υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και η συνεργασία της Πολιτείας με τις επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.»

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Βιδάλη, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.


Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Βιδάλης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπεί μια παραγωγική και βιομηχανική κοινότητα, στην καρδιά της χώρας με στρατηγική σημασία, συμβολή πάνω από 10% στο ΑΕΠ, και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας υπερ-τριπλάσια του εθνικού μέσου όρου.  

Είμαστε σε μια περίοδο όπου η βιομηχανία και η επιχειρηματικότητα έχουν δείξει ανθεκτικότητα και προοπτική παρά την μεγάλη αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση, και τις μεγάλες ανακατατάξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, και με επείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας μας.

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τομές και αλλαγές, αλλά και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της χώρας προς το 2030.   

Ο ΣΕΒ δίνει μεγάλο βάρος στην περιφερειακή ανάπτυξη, ως βασική προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και συνεκτικότητας. H συνεργασία με τους βιομηχανικούς συνδέσμους της περιφέρειας βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειάς μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία μας με τον ΣΒΘΣΕ, είναι εξαιρετική, διαρκώς βελτιώνεται και, είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να είναι παραγωγική και δημιουργική και τα επόμενα χρόνια.»

……..

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Βιδάλης ευχαρίστησε για τη συνεργασία, και συνεχάρη το Σύνδεσμο για την εξαίρετη δουλειά που κάνει, ενώ κάλεσε, τις επιχειρήσεις μέλη, να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις δράσεις και πρωτοβουλίες των Συνδέσμων και να τους βοηθήσουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι, ευχόμενος καλή επιτυχία στο κοινό τους έργο.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου Δ.Σ. κ. Αθανάσιου Συριανού,


ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένες όψεις ενός πολύ σημαντικού τομέα κυβερνητικής δράσης, όπως είναι οι υποδομές.

H διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι καλά μελετημένες και σωστές επενδύσεις σε υποδομές δημιουργούν μεγάλα οφέλη στην οικονομία και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου πρότυπου μεγέθυνσής της.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής των έργων υποδομών δημιουργούνται οφέλη από την ενίσχυσης της ζήτησης και της απασχόλησης, σε κλάδους που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Οι επενδύσεις σε υποδομές

-    ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα,
-    αυξάνουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών,
-    παράγουν οφέλη για τις περιφέρειες,
-    θωρακίζουν την οικονομία και την κοινωνία,
-    αναδεικνύουν τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της χώρας,
-    οδηγούν στη διάχυση και ενσωμάτωση τεχνολογιών στον παραγωγικό ιστό και
-    βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και την ύπαιθρο.

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε σε δυο περιοχές, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκατασταθεί τα δυο τρίτα του πληθυσμού της πατρίδας μας και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε όλο το κόσμο βλέπουμε τις μεγαλουπόλεις των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτές οι αστικές συγκεντρώσεις είναι τα σύγχρονα ισχυρά κέντρα οικονομικής μεγέθυνσης.

Και αυτό γιατί
-    οι πολλαπλές δυνατότητες εργασίας, οικονομικής ανέλιξης,
-    προσφοράς εξιδεικευμένων δομών υγείας,
-    δομών εκπαίδευσης,
-    ψυχαγωγίας, πολιτιστικών δρώμενων,

που προσφέρουν τα αστικά κέντρα, απομακρύνουν τους πολίτες από την ύπαιθρο και τους ωθούν στο άστυ.

Υπάρχει όμως και μια ελάχιστη πληθυσμιακή συγκέντρωση που είναι απαραίτητη για να οργανωθεί και να λειτουργήσει ικανοποιητικά και να είναι ελκυστικός ένας σύγχρονος αστικός ιστός.

Στην μεγάλη περιοχή μας σήμερα, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν - καλύτερα δεν έχουν δημιουργηθεί - μεγάλες πόλεις.

Στις μεσαίες και μικρές αστικές συγκεντρώσεις γίνεται ιδιαίτερα δυσχερής η ανάπτυξη σύγχρονου τρόπου ζωής, η παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η περιφερειακή ανισότητα, να επιταχύνεται – όπως διαπιστώσαμε από την τελευταία απογραφή - ο δημογραφικός μαρασμός.

Η μεγέθυνση των πόλεων στην Κεντρική Ελλάδα, δηλαδή η ενίσχυση των μικρών πόλεων να μεγαλώσουν, να συνεργαστούν, να ενωθούν και να αναπτυχθούν σε επαρκούς μεγέθους αστικά κέντρα, μπορεί να αντιστρέψει τον κίνδυνο περαιτέρω δημογραφικού και οικονομικού μαρασμού.

Ο Σύνδεσμός μας έχει προβάλει σε προγενέστερη μελέτη περιφερειακής ανάπτυξης την έννοια των λεγόμενων δημογραφικών δίπολων.

……

Η συνεργασία κοντινών πόλεων πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προόδου για ολόκληρη την περιοχή, ενισχύοντας την οικονομία, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες και προάγοντας την κοινωνική συνοχή.

Ένας τέτοιος πολιτικός σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, που ξεπερνά τους εκλογικούς κύκλους των κυβερνήσεων, προϋποθέτει τη προθυμία συνεργασίας των τοπικών αρχών γειτονικών πόλεων, απαιτεί μεγάλου ύψους επενδύσεις σε υποδομές, που μπορούν να επιταχυνθούν με την συμμετοχή της επιχειρηματικότητας και ενώ μπορεί να ακούγεται σήμερα ουτοπική, κατά την άποψή μου αξίζει να μελετηθεί και να προσδιοριστεί ως προς το κόστος και τα προσδοκόμενα οφέλη.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Συριανός αναφέρθηκε στο θέμα των καταστροφών που έχουν υποστεί οι υποδομές στη περιφέρειά μας.

Όπως τόνισε:

«Η σημασία των υποδομών για τη βιομηχανία είναι κρίσιμη, καθώς αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η αποτελεσματική λειτουργία, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Επηρεάζουν άμεσα την παραγωγικότητα, το κόστος λειτουργίας, τη διανομή προϊόντων και την πρόσβαση στις αγορές.

……

Η πρόσφατη ολοκλήρωση του νοτίου τμήματος του Ε65 αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό των Περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ιδιαίτερα δε για τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Θεσσαλίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή, το εμπόριο, τον τουρισμό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Περιφέρεια της Θεσσαλίας δέχθηκε διαδοχικά χτυπήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Daniel» και του «Elias», ενώ είχε προηγηθεί και το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού».

Οι υποδομές της περιοχής έχουν υποστεί καίριες ζημιές με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στις μεταφορές. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαγνησίας η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Λάρισα και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και οι πολλαπλές ζημιές στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας, αν και σταδιακά αποκαθίσταται, ταλαιπωρούν ακόμη αρκετά, επιχειρήσεις και πολίτες.

Για τους παραπάνω λόγους, απευθυνόμενος στον Υπουργό, τόνισε πως αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγησή του, σχετικά με την δρομολόγηση των έργων αποκατάστασης των υποδομών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε και σε ένα τρίτο θέμα που αφορά στον τομέα των κτιριακών υποδομών και ειδικότερα στο θέμα της αισθητικής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων.

Όπως είπε:

«Το Δημόσιο κατέχει πολυάριθμες κτιριακές υποδομές, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δικαιοσύνης, της προστασίας του πολίτη, της οικονομίας και της ασφάλισης των εργαζομένων. Το δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κτιρίων. ….

Τα δημόσια κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα ενός ευρωπαϊκού κράτους με την δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Πολλά από αυτά παρουσιάζουν έλλειψη καλαισθησίας, ομοιομορφίας και αναγνωρισιμότητας, ενώ οι χώροι τους είναι απρόσωποι και οι συνθήκες εργασίας δυσμενείς. Η πολιτισμική στάθμη μιας κοινωνίας αποτυπώνεται στα κτίριά της και στον κτισμένο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος αποτυπώνει τη ποιότητα ζωής των πολιτών και αφηγείται την ιστορία της στις επόμενες γενιές. Τα δημόσια κτίρια σε ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να ομορφαίνουν τις πόλεις, να εκπέμπουν σεβασμό και να δίνουν στους φορολογούμενους την αίσθηση ότι τα χρήματά τους αξιοποιούνται σωστά και οι αρμόδιοι φροντίζουν τα κοινά αγαθά.

…….

Η επιμέλεια για καινοτόμα δημόσια κτίρια, με σεβασμό στο περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας, ποιότητα και καλαισθησία, δημιουργεί θετικούς χώρους εργασίας και ενισχύει το αίσθημα του σεβασμού προς τον πολίτη, τον δημόσιο λειτουργό και τον θεσμό.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι ο καλλωπισμός, η καθαριότητα και η ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η αισθητική είναι πολιτισμός και οι πόλεις μας είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας!

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας



κατά την τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, έκανε εκτενή αναφορά σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση έργων με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, τονίζοντας πως με το σύνολο των παρεμβάσεων αναβαθμίζεται η ανθεκτικότητα των υποδομών, ενισχύεται η ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών και υποστηρίζεται η παραγωγική δραστηριότητα, το εμπόριο και ο τουρισμός, παράγοντες που συμβάλλουν στη  δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, τονώνοντας την κοινωνική συνοχή.

Όπως υπογράμμισε, επιδίωξη του Υπουργείου είναι, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα να διατηρήσουν, με ακόμη καλύτερους όρους, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός κατά την ομιλία του εξέφρασε την χαρά του που κατάφερε να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο του, για να βρεθεί στο Βόλο, καθώς, όπως τόνισε, ο ρόλος που διαδραματίζει η βιομηχανία είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομική μεγέθυνση, για την δημιουργία καλών και καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά, σε έξι άξονες πολιτικής που θα προσδώσουν νέο αναπτυξιακό πρόσημο, όπως:

Πρώτον: Η αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους και γέφυρες από τις φυσικές καταστροφές για τις οποίες έχει εκτιμηθεί ότι θα απαιτηθούν περί τα 900 εκ. Ευρώ, ενώ έχουν ήδη προσδιοριστεί πάνω από 1.000 θέσεις όπου θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Τα στοιχεία αυτά έχουν ανακοινωθεί και είναι διαθέσιμα εδώ και 20 ημέρες, και μέσα στο καλοκαίρι θα τρέξουν οι διαγωνισμοί, ώστε τα έργα να υλοποιηθούν την επόμενη διετία.

Δεύτερον: Για τα σιδηροδρομικά έργα θα διατεθούν 463 εκ. ευρώ για μονιμότερες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στη γραμμή Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Για το τρενάκι Πηλίου το οποίο ήδη αποκαταστάθηκε, προβλέπονται επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας – Βόλου, διεκδικούνται παρεμβάσεις με όρους υψηλότερης βιωσιμότητας και καλύτερης πρόσβασης και σύνδεσής του με τον λιμένα Βόλου. Το μέλλον της Ελλάδος, όπως είπε, είναι η σύνδεση των λιμένων με τον σιδηρόδρομο και η σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρόμου με την Ευρώπη.

Τρίτος άξονας, η αποκατάσταση ζημιών σε σχολεία (που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους), με προϋπολογισμό 30,5 εκ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024 με τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Το Υπουργείο δε, συνεχίζει να εξετάζει επιπλέον αιτήματα που κατατίθενται για παρεμβάσεις και σε άλλες σχολικές μονάδες της Μαγνησίας που χρήζουν αποκατάστασης και όλα αυτά θα τρέξουν ταχύτατα το διάστημα που οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές το καλοκαίρι.

Τέταρτον: Πέραν της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, προγραμματίζεται η υλοποίηση και άλλων έργων υποδομών, όπως υδραυλικών και αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση περιοχών πέριξ του Ε65 με ευθύνη του παραχωρησιούχου, ύψους 43 εκ. ευρώ, καθώς και η υπογραφή την 1η Ιουνίου 2024, της σύμβασης κατασκευής ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος, που θα καλύψει την άρδευση της πεδιάδας, έκτασης πάνω των 13.000 στρεμμάτων, και παραλιακών περιοχών στον Αγιόκαμπο. Συμβασιοποιήθηκε επίσης η κατασκευή δικτύων άρδευσης σε όλο τον νομό Τρικάλων ενώ σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται μέσω ΣΔΙΤ, η κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα.

Ο πέμπτος άξονας, αφορά στην υλοποίηση σημαντικών οδικών έργων μέχρι τέλος του 2025. Έχει ήδη παραδοθεί ενοποιημένο το μεγαλύτερο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου κεντρικής Ελλάδος Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα. Η πρόοδος στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Εγνατία είναι σημαντική και υπερβαίνει το 50%, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2025 θα έχει παραδοθεί ολόκληρος ο Ε65, που είναι ένα έργο υψίστης σημασίας για τη βιομηχανική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως πραγματοποιείται πλήθος πρόσθετων, σημαντικών, οδικών παρεμβάσεων, πέραν του ΠΑΘΕ, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.

Έκτος και τελευταίος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι η υλοποίηση νέων κτιριακών υποδομών σε Πανεπιστήμια, Δικαστικά Μέγαρα και Νοσοκομεία. Προχωρά, όπως είπε, η ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία, καθώς και η νέα πτέρυγα στη Καρδίτσα και η ανακατασκευή στα Τρίκαλα. Προχωρά επίσης η ανέγερση φοιτητικών εστιών, και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, σε Βόλο και Λαμία, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ευχαριστώντας τον Πρύτανη του ΠΘ κ. Μπιλλίνη για την εξαιρετική συνεργασία.  Αναφέρθηκε τέλος και στα έργα υποδομών για την υγεία, όπως η νέα πτέρυγα ακτινοθεραπείας-χημειοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής στο ΓΝ Λαμίας,  την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, την ενεργειακή αναβάθμιση του ΓΝ Λάρισας, στοχεύοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στις δύο περιφέρειες, και τέλος, στην ανέγερση νέου κτηρίου της αστυνομικής διεύθυνση Καρδίτσας.

Κλείνοντας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, ο Υπουργός επανέλαβε με έμφαση δυο πράγματα:

«Πρώτον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για να παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και δεύτερον θα συνεχίσουμε να σας ακούμε με προσοχή και σεμνότητα σε προτάσεις, προβληματισμούς και νέες ιδέες, έτσι ώστε όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι.»

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Υπουργού, η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ανακοίνωσε την απόφαση του Συνδέσμου, για πρώτη φορά, να τιμήσει 5 εξέχουσες, επιχειρήσεις-μέλη του, για την μακρόχρονη και πολύτιμη στήριξή τους προς τον Σύνδεσμο, σχεδόν από την ίδρυσή του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μια πρόσφατη μελέτη της εταιρίας McKinsey διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος ζωής των εταιρειών που ήταν εισηγμένες στον κατάλογο Standard & Poor's 500, τον  χρηματιστηριακό δείκτη που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν 61 χρόνια το 1958. Σήμερα, είναι λιγότερο από 18 χρόνια.

Οι εταιρίες που βραβεύουμε σήμερα έχουν κύκλο ζωής που πλησιάζει η/και ξεπερνά τα 100 χρόνια!!

Η σειρά βράβευσης των εταιριών είναι σύμφωνη με την εγγραφή τους στο Μητρώο των Επιχειρήσεων – Μελών του Συνδέσμου, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργεία και είναι μέλη του Φορέα μας από την εγγραφή τους μέχρι σήμερα.

Οι εταιρείες αυτές έχουν σταθεί δίπλα στον Σύνδεσμο με αφοσίωση και συνέπεια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα της περιοχής μας. Η παρουσία και η υποστήριξή τους υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας και της επιτυχίας του Συνδέσμου μας!

Γι’ αυτούς τους λόγους σήμερα λαμβάνουμε την ευκαιρία να τις τιμήσουμε επίσημα και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια.»

Τα βραβεία παρέλαβαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου ως εξής:

- Για την εταιρεία LOULIS FOOD INGREDIENTS AE ο κ. Λεωνίδας Κοζανίτης, Διευθυντής Εργοστασίου της εταιρίας στη Σούρπη Μαγνησίας. Η εταιρία LOULIS FOOD INGREDIENTS AE ενεγράφη ως μέλος στον Σύνδεσμο την  1η ΙΟΥΝΙΟΥ 1966.



- Για την εταιρεία METLEN ENERGY & METALS ο κ. Γεώργιος Οικονόμου, Διευθυντής Εργοστασίων. Η εταιρία METLEN ENERGY & METALS ενεγράφη ως μέλος στον Σύνδεσμο την 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 1966.



- Για την εταιρεία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ο κ. Θωμάς Ζάχος, Διευθυντής Εργοστασίων. Η εταιρία ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ενεγράφη ως μέλος στον Σύνδεσμο την 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 1966.



- Για την εταιρεία ΕΨΑ ΑΕ ο κ. Μιχάλης Τσαούτος Αντιπρόεδρος Δ.Σ.. Η εταιρία ΕΨΑ ΑΕ ενεγράφη ως μέλος στον Σύνδεσμο την 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 1967.



- Για την εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ο κ. Γεώργιος Κατερέλος, Διευθυντής Εργοστασίου Βόλου. Η εταιρία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ενεγράφη ως μέλος στον Σύνδεσμο την 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1972.



Κλείνοντας η Πρόεδρος της Γ.Σ. ευχήθηκε στις βραβευθείσες εταιρίες να συνεχίσουν με την ίδια επιτυχία τις δραστηριότητές τους και να παραμείνουν υποστηρικτές του Συνδέσμου.





Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείουValis Resort, η οποία, προς τιμή των προσκεκλημένων πλαισιώθηκε μουσικά, από το μουσικό σχήμα JoveNata Ensemble.

Δεν υπάρχουν σχόλια: