Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ολοκλήρωση Εκδηλώσεων Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή στο Δήμο Λεβαδέων



Ο Δήμος Λεβαδέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τροφώνια 2022» είχε την χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λιβαδειάς για την οργάνωση και παρουσίαση εξαιρετικών εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα από 2 – 18 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τα 100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πλατεία Συνοικισμού, πραγματοποιήθηκε Μικρασιατικό γλέντι με την αξιόλογη ερμηνεύτρια Μαρία Σουλτάτου και αφιέρωμα στο μοναδικό στιχουργό, μουσικό παραγωγό και άνθρωπο του θεάτρου, Γιάννη Τζουανόπουλο.
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, στον κινηματογράφο «Φίλιππος», προβλήθηκε η ιστορική δραματική ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, στο 5 ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς παρουσιάστηκε η συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Καραγκιόζης Πρόσφυγας» του Κώστα Σπυρόπουλου με ζωντανή μουσική του Πάνου Βέργου όπου οι μικροί και μεγάλοι θεατές παρακολούθησαν την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τα μάτια του Έλληνα Καραγκιόζη.
Επίσης, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα λαμπαδηδρομία μαθητών, αφιερωμένη στη γενοκτονία των προγόνων μας, με τίτλο: «Τους τιμάμε δεν τους ξεχνάμε» με σημείο εκκίνησης τις Πηγές Κρύας και σημείο τερματισμού το μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στο Συνοικισμό.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην πλατεία Συνοικισμού, η καταξιωμένη, μεταξύ άλλων, σεφ Μαρία Εκμετσίογλου παρουσίασε φαγητά της πολίτικης κουζίνας προσφέροντας ένα γευστικό ταξίδι στις Μικρασιάτικες γεύσεις.
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Συνοικισμό τελέστηκε μνημόσυνο, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Την ίδια μέρα στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας παρουσιάστηκε η αξιόλογη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πορείας υπό το άσβεστο φως του Ιωνικού Λύχνου» στην οποία ο πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Λιβαδειάς συνεργάστηκε με αξιόλογους συλλόγους όπως είναι: ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας “Ο Ευκλείδης”, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων “Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος”, ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού “Χορονός”, καθώς και με δύο παραδοσιακές ορχήστρες και αφηγητές. Υπεύθυνος για τα κείμενα, την καλλιτεχνική επιμέλεια, τη λύρα Πόντου και το τραγούδι ήταν ο ταλαντούχος Ηλίας Υφαντίδης.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, ευχαριστεί θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λιβαδειάς, καθώς και όλους τους συλλόγους και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις παραπάνω εκδηλώσεις και συνέβαλαν σε ένα άρτιο και ξεχωριστό αποτέλεσμα χαρίζοντας μας όμορφες και έντονες συγκινησιακά στιγμές. Με τις εξαιρετικές εκδηλώσεις τιμήθηκε η επέτειος ορόσημο που αποτελούν τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Μία επέτειος που σκοπό έχει τη διαφύλαξη και μετάδοση της τραγικής μνήμης, της ιστορίας και του πλούσιου πολιτισμού της Μικράς Ασίας και των Μικρασιατών. Ηθική μας υποχρέωση είναι να μην ξεχνάμε, να μνημονεύουμε ιστορικά γεγονότα που βίωσαν οι πρόγονοί μας, ώστε να πορευόμαστε σε ένα καλύτερο μέλλον έχοντας γερές τις βάσεις μας στο παρελθόν.












Δεν υπάρχουν σχόλια: