Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Διαδικτυακά θα γιορτάσει φέτος την προστάτιδά της Αγία Φιλοθέη η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας με τη συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου


 Αγαπητές φίλες,

Ξημέρωσε η 19 Φεβρουαρίου, μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, προστάτιδας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας. 

Εδώ και 12 χρόνια με την ευλογία του σεβαστού ιεράρχη μας κ.κ. Γεωργίου καθιερώθηκε η Αγία Φιλοθέη προστάτης της Ομοσπονδίας μας. 

Ως έθιμο πλέον, κάθε χρόνο γιορτάζαμε τη μνήμη της με ευλάβεια, σε όλες τις γωνιές της Βοιωτίας, με την απλόχερη φιλοξενία των κατά τόπο γυναικείων συλλόγων μας.

Φέτος, δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο εορτασμός. Ωστόσο, εκμεταλλευόμενες την τεχνολογία, την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιήσουμε διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη μας και οποιοδήποτε άλλον θέλει να συμμετάσχει και θα γιορτάσουμε την μνήμη της, με τη συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου. 

Ο σύνδεσμος της ψηφιακής συνάντησης θα σας κοινοποιηθεί σύντομα.

Σήμερα, θα αρκεστούμε σε μια αναφορά του βίου της για να τη γνωρίσουμε καλύτερα, γιατί η εποχή μας περισσότερο από άλλοτε έχει ανάγκη από πρότυπα σαν αυτό της Αγίας Φιλοθέης, που αν και  έζησε πριν 500 χρόνια, προηγείτο της εποχής της και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Γεννήθηκε το 1522, στην Αθήνα, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Ανετράφη με επιμέλεια με ανθρώπινη και θεία σοφία. Από μικρή ήθελε να αφιερωθεί στη μοναχική ζωή και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου το έκανε. Άφησε πίσω της πλούτη και αξιώματα και ντύθηκε το ράσο. Δεν ήθελε όμως να ζήσει απλώς τη μοναχική ζωή, αλλά και να βοηθήσει το λαό που δεινοπαθούσε κυριολεκτικά από τη σκλαβιά των Τούρκων. Έτσι έφτιαξε το μοναστήρι της κάτω από την Ακρόπολη διαφορετικό από τ΄ άλλα.

Μέσα σε αυτό λειτουργούσε σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, εργαστήρια εκμάθησης τεχνών, ο γνωστός ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. Έδωσε όπλα στις γυναίκες με τη μόρφωση και την εκμάθηση τεχνών και έτσι κατάφερναν να έχουν οικονομική ευχέρεια για να πληρώνουν τους φόρους τους και να μην αναγκάζονται να δουλεύουν στα σπίτια των Τούρκων και να κινδυνεύουν ποικιλοτρόπως.

Καταφύγιο ήταν το μοναστήρι της για γυναίκες που πιέζονταν να αλλαξοπιστήσουν και να χαθούν στα χαρέμια των Τούρκων. Τις έκρυβε μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες και στη συνέχεια τις φυγάδευε ιδιαίτερα στα νησιά, πληρώνοντας λύτρα, αλλά προκαλώντας όλεθρο στα χαρέμια τους.

Διέθεσε την τεράστια περιουσία της για τους σκοπούς της και στο τέλος έφθασε μέχρι τη Γερουσία της Βενετίας, ζητώντας βοήθεια, καταφέρνοντας να πετύχει γενναία ετήσια επιχορήγηση.

Η δραστηριότητα της αυτή, βέβαια, προκάλεσε την οργή των Τούρκων και έτσι την παραμονή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τη συνέλαβαν στο μετόχι της στον Άγιο Ανδρέα, την κακοποίησαν, την βασάνισαν και στις 19 Φεβρουαρίου άφησε το πνεύμα της.

Τεράστιο το φιλανθρωπικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και εθνικό το έργο της. Φύλαξε το έθνος από τους εξισλαμισμούς, χτύπησε την αμάθεια, στήριξε κλονισμένες συνειδήσεις, δυνάμωσε την πίστη στη θρησκεία και στον Ελληνισμό.

Με το παράδειγμά της έδειξε τι μπορεί να κατορθώσει μια γυναίκα, ακόμη και κάτω από τις πιο ενάντιες συνθήκες,  όταν τη φλογίζει μέσα της η πίστη, η γενναιότητα και το όραμα κάποιου ευγενικού και για το κοινό όφελος σκοπού.

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΥΨΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Οραματίστηκε τη σωστή θέση της γυναίκας μέσα στην εκκλησία και τον κόσμο.

Αυτή είναι η Αγία προστάτιδα της Ομοσμονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας. Αυτήν τιμούμε και αυτήν πρέπει να έχουμε για πρότυπό μας. Στη γιορτή της Γυναίκας, που τιμούμε τις πρωτοπόρες γυναίκες που αγωνίστηκαν μέσα στο χρόνο για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, πρέπει να φυλάξουμε μια εξέχουσα θέση στην Αγία Φιλοθέη την Αθηναία.

Ας την έχουμε ως πρότυπο και ας επιζητούμε την ευλογία της.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες των συλλόγων μας και την ευχή του χρόνου με την ευλογία της  να την εορτάσουμε ελεύθερες.

Έχετε τους χαιρετισμούς και τις ευχές της Ομοσπονδίας μας και σας περιμένουμε όλες στη διαδικτυακή μας συνάντηση την προσεχή Τρίτη.

Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: