Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σε λειτουργία η πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr - Ψηφιοποιείται το εξαγωγικό εμπόριο ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες

 


Σε λειτουργία τέθηκε το easyagroexpo.gov.gr,  που αποτελεί το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών  προϊόντων  σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς,  με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους συναρμόδιους Υπουργούς,  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, τις σχετικές αιτήσεις, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξαγωγή προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας, τα αυγά κ.α.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών σε τριάντα χώρες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Γεωργία και κτηνοτροφία» και την υποκατηγορία «Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζώντων ζώων». Επιτυγχάνεται, έτσι, ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του συνόλου του εξαγωγικού εμπορίου ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες.

Μια χρονοβόρα– κατά το παρελθόν - διαδικασία πραγματοποιείται πλέον με ένα «κλικ» για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων,  στόχο που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά ταυτοποιούνται με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και αμέσως μετά υποβάλλουν ψηφιακά την  αίτηση εξαγωγής, ανά κατηγορία και είδος προϊόντων. Αυτόματα η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά για έλεγχο από κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιοχής, όπου έχουν έδρα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Αν η αίτηση εγκριθεί, το τελικό πιστοποιητικό εξαγωγής παραλαμβάνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΑΟΚ, ώστε να φέρει τις υπογραφές και σφραγίδες που ορίζει η σχετική διακρατική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: