Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

«Λέανδρος»: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

 


Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε προ ολίγου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από απόψε το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά  τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τον ισχυρό παγετό.


Για σήμερα και αύριο

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε Πέμπτη το βράδυ και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά -ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους
πυκνές. 

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές
ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά - Εύβοια (600 μέτρα) και
τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και
ανατολικού Αιγαίου.

γ. Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις
Κυκλάδες και

δ. Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Για το Σάββατο 16/1 και την Κυριακή 17/1

Κακοκαιρία προβλέπεται από τα δυτικά - νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής (15-01-2021) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα ορεινά - ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

β. Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν. Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (15-01-2021) μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

β. Τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ. Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στα Δωδεκάνησα.

3. Τους θυελλώδεις ανέμους

βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Για Δευτέρα 18/1 και Τρίτη 19/1

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

4. Παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη (19-01-2021) κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: