Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Αιμορροΐδες – Αξιόπιστες λύσεις



Του Αργύρη Αγγελόπουλου*

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό πλέγμα αγγείων που υπάρχει στο τέλος του πεπτικού σωλήνα του ανθρώπου. Συμμετέχει στην διαδικασία της κένωσης και συμβάλλει στην εγκράτεια του περιεχομένου του αυλού.  Διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες ανάλογα με την ανατομική θέση εντόπισης. Νοσούν όταν υπάρχει διαταραχή στην αιματική ροή τους με αποτέλεσμα να προκαλείται θρόμβωση, πόνος, διάταση, φλεγμονή και πρόπτωση αυτών, διάβρωση αυτών και αιμορραγία.
Ως πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή, γιατί προκαλείται από πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής στα αστικά κέντρα. Μερικές από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στη νόσο είναι: κληρονομικοί παράγοντες, η υπερτονικότητα του σφιγκτήρα, δυσκοιλιότητα και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης( προκαλείται συνήθως από : δίαιτα πτωχή σε υγρά και φυτικές ίνες, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, αυξημένο σωματικό βάρος, εγκυμοσύνη, έντονη χειρωνακτική άσκηση και άρση βαρών, ), μάζες εντός της κοιλιάς που εμποδίζουν την φλεβική απορροή από την περιφέρεια, πυλαία υπέρταση.
Κύρια συμπτώματα είναι η δυσφορία, ο πόνος, η αιμορραγία, ο κνησμός στην περιοχή.
Οι αιμορροΐδες ανάλογα του βαθμού της πρόπτωσης και των συμπτωμάτων διακρίνονται: σε 1ου , 2ου , 3ου, 4ου βαθμού. Πρώτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προβάλλουν κάτω από το βλεννογόνο, χωρίς να προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου. Δευτέρου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν μέσω του πρωκτικού δακτυλίου κατά την κένωση και ανατάσσονται αυτόματα μετά το τέλος. Τρίτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση και ανατάσσονται με βοήθεια. Τετάρτου βαθμού: οι αιμμοροΐδες προπίπτουν και δεν ανατάσσονται .
Οι ασθενείς με πάσχουσες αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με αλλαγές στην δίαιτα, αύξηση ενυδάτωσης, λήψη υπακτικών, τοπικές αλοιφές, ανάπαυση από έντονη σωματική καταπόνηση. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, ειδικά στην περίπτωση 2ου βαθμού, τότε μπορεί να αντιμετωπιστούν με επέμβαση. Στις 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδες απαιτείται επέμβαση. Οι νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση τους περιλαμβάνουν τη χρήση υπερήχων και πηγών laser. Οι νέες τεχνικές όταν εφαρμόζονται με το σωστό τρόπο εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Προσφέρουν γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες χωρίς επώδυνες τομές και μετεγχειρητικό άλγος.

*Ο ιατρός Αργύρης Αγγελόπουλος είναι συνεργάτης του ΙΑΣΗ Αλιάρτου Διαγνωστικό Κέντρο - Πολυιατρείο Υγεία


Ο κ. Αγγελόπουλος Αργύρης είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (ΜΠΣ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  ΕΚΠΑ και κάτοχος Διδακτορικής Διατριβής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Χειρουργικής στην Αθήνα. Στη συνέχεια εργάστηκε έμμισθος σε νοσοκομεία του Λονδίνου (Kings College Hospital, Royal Free Hospital) αποκτώντας εξειδικευμένη εμπειρία. Στη συνέχεια πρόσφερε τις υπηρεσίες του εργαζόμενος ως Επιμελητής Β’ για τέσσερα χρόνια στο Ε.Σ.Υ. Από το 2018 εργάζεται ως Επιμελητής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Μητέρα και Υγεία. Είναι συνεργάτης χειρουργός  πολλών κλινικών. Διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων κλινικά περιστατικών λόγω της συνεχιζόμενης, τα τελευταία πέντε έτη, ταυτόχρονης εργασίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας(Υγεία-Μητέρα). Ο κ.Αγγελόπουλος Αργύρης πραγματοποιεί επεμβάσεις γενικής, λαπαροσκοπικής και ογκολογικής χειρουργικής (αιμορροϊδες, ραγάδα με όλες τις σύγχρονες τεχνικές, κύστη κόκκυγος, εκτομή ογκιδίων και λοιπά χειρουργεία δέρματος και μαλακών μορίων, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και ανοιχτές επεμβάσεις κοιλιακής χώρας, χειρουργική θυρεοειδούς, τοποθέτηση μόνιμων καθετήρων port-a-cath κ.α). Ο κ.Αγγελόπουλος Αργύρης είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται κυρίως με τη μελέτη. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: