Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου: "Ελένη" είμαστε όλες μας!

Η καταδίκη των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη είναι ένα βήμα στην δικαίωση της ίδιας και της οικογένειάς της. Όμως δεν είναι το τέλος. Γιατί η κακοποίηση και η βία κατά των γυναικών δεν έχει τέλος.  

Η Ελένη ήταν το θύμα της διαστροφικής συμπεριφοράς των βιαστών και δολοφόνων της επειδή είχε ένα μόνο χαρακτηριστικό: το φύλο της. Ήταν γυναίκα. Αυτό και μόνο έδωσε το δικαίωμα στους θύτες της να σκεφτούν, να οργανώσουν και να εκτελέσουν ειδεχθή εγκλήματα και όσο ζούσε και πάλευε λυσσαλέα για τη ζωή και σωτηρία της, και μετά τον θάνατό της.

Η οικογένεια της Ελένης ήταν το θύμα της διαστροφικής συμπεριφοράς μιας κοινωνίας που συντηρεί, αποσιωπεί, συγκαλύπτει και παραποιεί βίαιες και απάνθρωπες συμπεριφορές των μελών της, συντηρείκαι μεγενθύνει εγκληματικές σεξιστικές συμπεριφορές και ενθαρρύνει την ευκολία της έμφυλης κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εν γένει βίας.

Η Ελένη και η οικογένειά της είμαστε όλες εμείς και οι οικογένειές μας που αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή και κάθε μέρα να εδραιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε το δικαίωμα στη ζωή, στον έρωτα, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλεια.

Σήμερα, στο όνομα της Ελένης και της οικογένειάς της, μπορούμε να νιώσουμε λίγο δικαιωμένες. 

 Γιατί δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε μόνες. 

 Γιατί δίπλα μας υπάρχουν γονείς, φίλοι και φίλες, δάσκαλοι και δασκάλες, κοινωνικές και κρατικές δομές, νόμοι και δικαστήρια που μπορούν να μας ακούσουν, που μπορούν να μας σώσουν.

 Ελένη, δεν προλάβαμε να σε προστατεύσουμε! 

Ας είσαι η τελευταία από μας...

Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου
 Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: