Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Υγείας


Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργος Μουλκιώτης, επισημαίνοντας ότι με πρόσχημα την πανδημία COVID-19, το νομοσχέδιο προκαλεί άλλο ένα τραύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο στη διαδικασία καλής κοινοβουλευτικής νομοθέτησης όσο και στον ήδη πληγέντα κόσμο της εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Βοιωτίας τόνισε ότι:
·        Από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν κατατεθεί 124 υπουργικές τροπολογίες, οι περισσότερες με πολυάριθμα άρθρα, την ώρα που οι βουλευτικές είναι μόλις 201.  Αυτό αποτελεί κακή νομοθέτηση.
·        Το μοντέλο που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία αφορά την εργαλειοποίηση της πανδημίας με σκοπό:
o   την σταδιακή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την εμπέδωση της επισφάλειας στην εργασία, με κυρίαρχο το δόγμα «μισή δουλειά, μισός μισθός, μερική απασχόληση»,
o   την περιθωριοποίηση των ανέργων, τους ανάπηρων, των ευάλωτων ομάδων αλλά και των αγροτών,
o   την αφαίμαξη της ήδη συρρικνωμένης μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
·        Ήδη, όπως προκύπτει από την Έκτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ΕΕ για την Ελλάδα, η Κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους θεσμούς πολύ πριν τον Μάιο 2020 για την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι  οι ελληνικές αρχές, με αφορμή την πανδημία, θα εφαρμόσουν «ένα νέο, ευρύ σχήμα μειωμένης απασχόλησης, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το ωράριό τους».
·        Η αναβολή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, για τον Ιανουάριο 2021, αποτελεί μια αβέβαιη και αδικαιολόγητη μεταβολή και αποτελεί άλλο ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
·        Η κυβέρνηση  δεν υπολογίζει τους νέους επιστήμονες. Τρανή απόδειξη η φαρσοκωμωδία των voucher. Πολύ περισσότερο ο αποκλεισμός των δικηγόρων από την χορήγηση του επιδόματος για τον μήνα Μάϊο και παρά τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
·        Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία, που αφορά τους εργαζόμενους στην «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» και στην εταιρία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» και η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση. Αποκαλύπτεται λογική απαξίωσης των εθνικών εταιριών.
·        Η   τροπολογία των 11 άρθρων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που θα μπορούσε να είναι αυτοτελές νομοσχέδιο, κατατέθηκε τελευταία στιγμή και  καταψηφίζεται από το Κίνημα Αλλαγής διότι, με τις ρυθμίσεις που θεσμοθετεί μονιμοποιεί σταδιακά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και οδηγεί στη μείωση μισθών. Εμείς έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση στο δημόσιο διάλογο και τεκμηριωμένα υποστηρίζουμε επιδόματα εργασίας και όχι ανεργίας. 
·        Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων προστασίας της εργασίας και των εργαζομένων, ώστε η οικονομική κρίση να μην μετατραπεί και σε κρίση βαθιά κοινωνική και πολιτική. Διαφορετικά, η χώρα δεν έχει καμία τύχη, όση επικοινωνιακή ρητορική και αν χρησιμοποιήσει, όσα χρήματα και αν εισρέουν από ευρωπαϊκά κονδύλια στην ελληνική οικονομία.


Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: