Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση της οικονομίας:

«Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμιση στην αντιμετώπιση της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τη στήριξη της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού τους επόμενους μήνες. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση.
«Ποτέ δεν έκρυψα πως η πανδημία θα έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως διακόπηκε η πορεία προς την ανάκαμψη.
«Πρέπει να αναδειχθούμε ως κράτος πρότυπο, με οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το «πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας».

Πυλώνας τρίτος: Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.
Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Τις λεπτομέρειες θα αναλύσουν σε λίγο οι αρμόδιοι Υπουργοί.

15 Ιουνίου η τουριστική περίοδος 

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός «η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς. Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας», πρόσθεσε. Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα για οικονομία, στήριξη της εργασίας και τουρισμό.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: