Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου - Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Ενημερώνουμε ότι από 01/05/2020 μέχρι 31/10/2020 λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 1/2020 της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας και ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2020, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Επισημαίνεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο, η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Υπενθυμίζουμε επίσης, την υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών, επικαρπωτών και ενοικιαστών αγροκτημάτων, οικοπέδων και λοιπών ανοικτών χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, να μεριμνήσουν για την καθαριότητα αυτών καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Ο καθαρισμός των οικοπέδων αποτελεί ένα βασικό μέτρο για την εξάλειψη του κινδύνου πρόκλησης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε άμεσα για τον καθαρισμό όσων οικοπέδων δεν έχουν ήδη αποψιλωθεί, από τα ξερά χόρτα, σκουπίδια και τυχόν άλλα εύφλεκτα υλικά.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, για την δημόσια ασφάλεια και υγεία, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που επιβάλει από την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο Δήμος θα παρέμβει αυτοβούλως στον καθαρισμό του οικοπέδου, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη το σχετικό πρόστιμο και τη δαπάνη καθαρισμού.
Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: