Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση των κελιών της Σκριπούς

Το τελευταίο τμήμα της φιλόδοξης μελέτης υλοποίησης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού έκλεισε και τυπικά στο τέλος του Αυγούστου (σσ.30 Αυγούστου 2017), με το «πράσινο φως» που δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην μελέτη με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΛΙΩΝ – ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΙΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ». Στην εν λόγω συνεδρίαση την τοπική κοινωνία εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, επιχειρηματολογώντας για την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αποκατάστασή και αυτού του χώρου με τις πολλές χρήσεις, άποψη που – όπως πληροφορηθήκαμε – ενισχύθηκε και από πολλά μέλη του ΚΑΣ, τα οποία αγαπούν τον Ορχομενού και επιθυμούν διαχρονικά την ανάδειξή του. Εισηγητές του θέματος – σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη- ήταν οι κκ.
Σ. Χούλια – Καπελώνη και Θ. Βλαχούλης. 

Θυμίζουμε πως η μελέτη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΕΛΙΩΝ – ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΙΟΥ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» είχε ανατεθεί περίπου ένα χρόνο πριν από το ΔΙΑΖΩΜΑ (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016) στην κα Γεωργία Μακρυνόρη, αρχιτέκτονα – μηχανικό ενώ τη μελετητική ομάδα αποτελούν οι κ.κ. Γεωργία Μακρυνόρη, αρχιτέκτων MSC, Ε.Μ.Π., Σωτήρης Βογιατζής, Δρ. αρχιτέκτων Ε.Μ.Π., ως σύμβουλος, Άννα Αρβανιτάκη, Δρ. πολιτικός μηχανικός και Κωνσταντίνος Καστανιάς, Η/Μηχανολόγος.
Αντικείμενο της ανατιθέμενης μελέτης ήταν η Α και Β`΄ φάση της αποκατάστασης κτηρίου κελιών-πρεσβυτέριου Ι. Ν. Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό Βοιωτίας και περιλαμβάνει:
1. Ηλεκτρονικό ανασχεδιασμό και συμπλήρωση της αποτύπωσης του κτηρίου των κελιών-πρεσβυτερίου.
2. Οριστική μελέτη αποκατάστασης του υφισταμένου κτηρίου και προσθήκη νέων λειτουργιών.

Η έκκριση της εν λόγω μελέτης ανοίγει το δρόμο για την ένταξή της στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και συμπληρώνει το προς υλοποίηση έργο του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: