Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Νέα εξώδικη γνωστοποίηση από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειά - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ του χώρου που πρότεινε η Δημοτική Αρχή Λιβαδειάς για τη φιλοξενία των προσφύγων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Του ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, που εδρεύει στην Λιβαδειά και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ

Την Δήμαρχο Λεβαδέων, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, που κατοικοεδρεύει στην Λιβαδειά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων, Ελισάβετ (Ελίζα) Γεωργαντά, που κατοικοεδρεύει στην Λιβαδειά
- Στους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
-Στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πολιτικό συντονιστή του Προσφυγικού, Δημήτριο Βίτσα, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα


Μετά την έγκαιρη γνωστοποίηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων, κατά την συνεδρίασή στις 13-7-2016, ΟΜΟΦΩΝΑ απέρριψε την πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και πολιτικού συντονιστή για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, για τη δημιουργία Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της «UNICOT», στο 5ο χλμ. Λιβαδειάς-Αταλάντης.
Σχετικά με την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της «UNICOT», σας υπενθυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεών του χρησιμοποιείται ως ποιμνιοστάσιο, και επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων αυτών είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο, ήτοι η στέγη αποτελείται από φθαρμένες πλάκες από τσίγκο και «ελενίτ» (που ως γνωστόν συντίθεται από καρκινογόνο αμίαντο), δεν υπάρχουν καθόλου χώροι υγιεινής, οι τοίχοι είναι διαβρωμένοι κλπ.
Κατόπιν αυτών, στην ίδια συνεδρίαση, εσείς προτείνατε την δημιουργία Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ», ιδιοκτησίας σήμερα της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε., μη αναλογιζόμενη ότι πρόκειται για έναν χώρο, η κατάσταση του οποίου είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της «UNICOT».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αποθήκες, χτισμένες προ του 1970, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες βάμβακος, δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, οι εσωτερικοί χώροι δεν έχουν πάτωμα, η στέγη αποτελείται εν μέρει από τσίγκο και εν μέρει από τσιμέντο, και δεν υπάρχουν πόρτες.
Πέραν τούτου, όπως προκύπτει από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Λεβαδέων, στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπονται ΜΟΝΟ βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, επαγγελματικά εργαστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ. και όχι η εγκατάσταση ανθρώπων.
Η παραπάνω πρότασή σας, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί και ελέγξει κλιμάκιο του Δήμου Λεβαδέων τον χώρο, ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξή σας.
Από τα προαναφερόμενα, όμως, προκύπτει η ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ του χώρου που προτείνετε για την εγκατάσταση προσφύγων.
Είναι δυνατόν λοιπόν να προτείνετε την εγκατάσταση 600 (1000 είπε ο κ.Θηβαίος Νικόλαος, που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη) προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από γυναίκες και μικρά παιδιά, σε ένα εργοστάσιο «φάντασμα» - εγκαταλελειμμένες αποθήκες της δεκαετίας του 1970;
Για ποιο λόγο επιμένει η δημοτική αρχή για την δημιουργία Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή της Λιβαδειάς, από την στιγμή που δεν υφίσταται κατάλληλες υποδομές;
Όπως είναι γνωστό, η φιλοξενία των προσφύγων επιδοτείται με το ποσό των 50 ευρώ ημερησίως ανά άτομο. Φιλοξενία, όμως, σε κατάλληλα κτίρια ( Ξενοδοχεία κ.α.) , που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και όχι σε κτίρια «φαντάσματα».
Με την παρούσα, σας καλούμε να μην χρησιμοποιήσετε τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως Χώρο Φιλοξενίας Προσφύγων και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές της πόλης (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς κλπ.) και στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προφυλάξουμε τις ανθρώπινες αυτές ψυχές από το στοίβαγμά τους στα ερείπια των αποθηκών του πρώην εργοστασίου «ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ», που προτείνει η δημοτική αρχή, την οποία εκπροσωπείτε.

Λιβαδειά, 18-7-2016
Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

              ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ                ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: