Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποιούν από αύριο, Τετάρτη, οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», θα συζητηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, και συγκεκριμένα η ελεύθερη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών.
Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 32 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ζητώντας να επανέλθει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς, το οποίο ίσχυε πριν την απελευθέρωση της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, με το νόμο 3919/2011.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, στη μαζίκή προσφυγή τους ότι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντίθετο στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη νομολογία (παλαιές αποφάσεις) τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) όσο και των ελληνικών δικαστηρίων.
Ακόμη, οι δικηγορικοί σύλλογο ζητούν να επανέλθουν οι περιορισμοί:
1. Tης εδαφικής αρμοδιότητας των δικηγόρων, που απαγόρευε την αυτοδύναμη δικηγορία εκτός της περιφέρειας του Συλλόγου στον οποίο ανήκουν.
2. Tης απαγόρευσης δημιουργίας πολλαπλής επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή των δικηγορικών εταιρειών με πολλαπλές έδρες
3. Tης απαγόρευσης ίδρυσης πολυεπαγγελματικών εταιρειών, δηλαδή δικηγορικών εταιρειών στις οποίες θα συμμετέχουν και μη δικηγόροι
4. Tης απαγόρευσης σύστασης κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιρειών, δηλαδή εταιρικών σχημάτων υπό την μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.ά., και
5. Tου υποχρεωτικού νομοθετικού καθορισμού ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών
Με βάση όλα τα παραπάνω οι δικηγορικοί σύλλογοι στην προσφυγή τους, που αριθμεί 99 σελίδες, ζητούν να ακυρωθεί η σιωπηρή άρνηση των αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών το αίτημά τους να εκδοθεί από αυτούς Προεδρικό Διάταγμα, που θα επανέφερε το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Σημειώνεται, ότι τη μαζική προσφυγή υπογράφουν οι δικηγορικοί σύλλογοι: 1) Ιωαννίνων, 2) Λάρισας, 3) Σύρου, 4) 'Αρτας, 5) Ρεθύμνου, 6) Δράμας, 7) Κω, 8) Χίου, 9) Γιαννιτσών, 10) Τρικάλων, 11) Καρδίτσας, 12) Λαμίας, 13) Χαλκίδας, 14) Κατερίνης, 15) Καστοριάς, 16) Χαλκιδικής, 17) Κιλκίς, 18) Γρεβενών, 19) Καβάλας, 20) Μεσολογγίου, 21) Κοζάνης, 22) Θηβών, 23) Ευρυτανίας, 24) Άμφισσας, 25) Φλώρινας, 26) Θεσπρωτίας, 27) Πρέβεζας, 28) Κέρκυρας, 29) Ροδόπης, 30) Λιβαδειάς, 31) Αλεξανδρούπολης και 32) Καλαμάτας.
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
Σε τριήμερη αποχή από την Τετάρτη οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου