Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Ανοικτό το Υπουργείο Ανάπτυξης για την τροποποίηση του άρθρου 99


ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Β. ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ 12 ΑΚΟΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτή να συζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης 13 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία της Βάσως Τσόνογλου στις 19/01/12, και οι οποίοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα οδηγεί σε ασυλία μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Στην απάντησή του, το υπουργείο αναφέρει πάντως ότι «καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων, δεν έχει υπαχθεί στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 99 και δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις αυτές, ώστε να ευθύνονται για το αποτέλεσμα των μη προφυλακίσεων. Οι μη προφυλακίσεις και η επιβολή περιοριστικών όρων, λαμβάνουν χώρα λόγω των συνήθων δικονομικών αιτιολογιών και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως σκεπτικό, δικαστικού λειτουργού ή δικαστηρίου, για την πρότασή του ή την απόφασή του, η τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 99», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης.
Στην ερώτηση της η κ. Τσόνογλου και οι υπόλοιποι Βουλευτές ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβάλλει την τροποποίηση της διάταξης ότι «η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά παρέχει πλήρη ατιμωρησία. Εικάζεται ότι πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών, κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τους εταιρείες τους, αλλά για αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου».

Την ερώτηση είχαν συνυπογράψει οι εξής Βουλευτές


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1) Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη
2)Αθανάσιος Οικονόμου
3)Αικατερίνη Φαρμάκη
4)Παναγιώτης Αντωνακόπουλος
5) Μαρία Μίχου
6)Παύλος Στασινός
7)Άγγελος Μανωλάκης
8)Δημήτρης Παπουτσής
9) Πυθαγόρας Βαρδίκος
10)Αθανάσιος Παπαδόπουλος
11) Λεωνίδας Γρηγοράκος
12) Παναγιώτης Ρήγας
13) Ιωάννης Διαμαντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: