Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Κοπή πίτας από το σύλλογο «Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρά τις αντίξοες οικονομικές και καιρικές συνθήκες και παρά προσδοκία σε κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Στειρίου πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το βράδυ του Σαββάτου 14-1-2012 από το σύλλογο «Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης». Την πίτα ευλόγησε και έκοψαν ο ηγούμενος πατέρας Χρύσανθος και ο πατέρας Γεώργιος της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά.

Με την παρουσία τους και τα ζεστά τους λόγια πλαισίωσαν την δεξίωση ο περιφερειακός σύμβουλος κύριος Παπαπαναγιώτου Νικόλαος, ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας κύριος Γιάννης Πατσαντάρας, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Οικονομάκης Παναγιώτης και Παπαϊωάννου Στέφανος, ο δημοτικός σύμβουλος Πάστρας Ιωάννης, οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων Στειρίου και Αράχοβας κύριοι Χήνας Γεώργιος και Σύρου Κατερίνα αντίστοιχα και άλλοι.

Η όλη γιορτή για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου κύλησε απλά, ευχάριστα και γόνιμα εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και πεισματικής αντίστασης απέναντι σε όσα καταθλιπτικά μας απειλούν τελευταία.

Την κοπή πίτας ακολούθησε η κατά κοινή ομολογία εκπληκτική σε απλότητα και πληρότητα επιστημονική εισήγηση – ομιλία του διδάκτορα της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίου Αντώνη Αντωνίου πάνω στο επίκαιρο θέμα «Το πραγματικό άστρο των Χριστουγέννων».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το αστρονομικό πρόβλημα του άστρου της Bηθλεέμ δημιουργήθηκε από τους ορθολογιστές θεολόγους της Δύσης, κατά τον 16ο αιώνα και μετά, όταν θέλησαν με επιστημονικοφανή τρόπο να αποδείξουν την ύπαρξη του. Η κατάσταση αυτή στη Δύση, τουλάχιστον, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είχε σαν αποτέλεσμα τη διατύπωση κάποιων επιστημονικών σεναρίων, που φιλοδοξούν να ερμηνεύσουν το Άστρο της Βηθλεέμ ως ένα αστρονομικό – φυσικό φαινόμενο. Ανέπτυξε τα σενάρια αυτά αλλά με ατράνταχτα επιχειρήματα τα χαρακτήρισε ως παιδαριώδη. Εντούτοις δεν απέκλεισε την άποψη ότι φαινόμενα όπως το άστρο της Βηθλεέμ να κινούνται μεν εντός των πλαισίων του γενικότερου φυσικού νόμου, πιθανότατα όμως έξω από το σύστημα της μέχρι σήμερα γνωστής στον άνθρωπο επιστημονικής γνώσης. Τέλος, αναφέρθηκε στο δικαίωμα κάθε πιστού να αποδέχεται τη θέση της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας για την υπερβατική προέλευση και τον προφανή συμβολισμό του.

Ακολούθησε ο δημόσιος έπαινος και η βράβευση 13 μαθητών και μαθητριών του Στειρίου που εισήχθησαν στις Ανώτερες και Ανώτατες σχολές στους οποίους επιδόθηκαν «έπαινος» και αναμνηστικό συμβολικό δώρο.

Η γιορτή έκλεισε με ευχές, προβληματισμό για τις επόμενες δράσεις του συλλόγου, αναζήτηση χορηγών για την έκδοση βιβλίου που αφορά στο Βίο και τη θρησκευτική πολιτεία του Αγίου Νικολάου το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για το τυπογραφείο και το μοίρασμα της βασιλόπιτας.

Η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Πρέντζα-Συργιάννη Δήμητρα σε όλες τις παρεμβάσεις της αλλά και όλοι όσοι πήραν τον λόγο τόνισαν με έμφαση και προς τους βραβευόμενους μαθητές και προς το ακροατήριο ότι είναι ίδιον του Έλληνα με τη μακρά παράδοση και τις βαθιές πολιτιστικές ρίζες στη δύσκολη ώρα να λυγίζει αλλά να μη σπάει, να αναδιπλώνεται αλλά να μην υποχωρεί. Ακόμη – ακόμη να αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία ανά στοχασμού και επιστροφής στις σταθερές του πολιτισμού, δικαιώνοντας τη στοχαστική επισήμανση ότι όποιος θέλει να δει αστέρια πρέπει να σηκώσει κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: