Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έχει αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Τρεις είναι οι άξονες των θεμάτων που θα τεθούν εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και αφορούν: Πρώτον, την πορεία των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεύτερον την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακή διέξοδο και ανάχωμα στην ανεργία και τρίτον, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό μοχλό κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς, η τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού επί των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του θεσμού, την προώθηση πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης και τη στήριξη των δήμων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, είναι γνωστή η θέση της ΚΕΔΕ, την οποία θα υποστηρίξει και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό: Να τηρηθούν δηλαδή, τα συμφωνημένα με το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2012 και τις αποδόσεις στους δήμους.
Σε ότι αφορά την τοπική ανάπτυξη η Αυτοδιοίκηση περιμένει με «αναμμένες τις μηχανές» την υλοποίηση του προγράμματος «Α.Κ.Σ.Ι.Α.», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα εκτέλεσης σημαντικών τοπικών έργων υποδομής στους δήμους αλλά και τη δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες ανέργους. Ως εκ τούτου θα ζητήσει την προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού για την αποτελεσματική και γρήγορη δρομολόγηση του προγράμματος.
Τέλος σε ότι αφορά στη διασφάλιση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ΚΕΔΕ, επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων κοινωνικών δομών στο σύνολο της χώρας, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, συνθέτουν τον άξονα της κοινωνικής πολιτικής των δήμων και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε πολλές κατηγορίες πολιτών ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Ωστόσο θεωρεί και υποστηρίζει ότι σήμερα είναι ιδιαίτερα αναγκαία η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, η δρομολόγηση ρυθμίσεων τέτοιων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των δήμων στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου