Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ


Την ένταξη του θέματος της ρύθμισης των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει ευεργετικές διατάξεις και ρύθμιση των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μετά από την συζήτηση που έγινε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής το θέμα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα τύχει θετικής ανταπόκρισης. Ο κ. Παπαγγελής έκανε επίσης αναφορά στην η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.

«Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έγινε ΦΕΚ περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τον συμψηφισμό των παρακρατηθέντων πόρων από το 2012 και έπειτα με τις πιθανές οφειλές που έχουν οι δήμοι προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγγελής και συνέχισε: «Επίσης ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και εφόσον έχει υπάρξει διαπραγμάτευση θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό μόνο το ποσό που αφορά στο έτος της διαπραγμάτευσης».

Ακόμα όπως έκανε γνωστό εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι Σχολικές Επιτροπές αφού δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό αυτά τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ πέρασε με Προεδρικό Διάταγμα και η απαλλαγή από τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των δήμων για εντάλματα ως 5000 ευρώ».

«Αυτό διευκολύνει και αποσυμφωρεί τις εργασίες του Ελεγκτικού για μικροδαπάνες, όμως πρέπει να υπάρξει προσοχή γιατί αυτό δεν σημαίνει και απαλλαγή από τον κατασταλτικό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα Θησέας παρατείνεται για ένα έτος λήγει δηλαδή το 2012 και ότι σε συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την ΕΕΤΑΑ θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται γέφυρα στο ΕΣΠΑ τα έργα εκείνα του Θησέα που έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης και κυρίως μεγάλους προϋπολογισμούς και επίσης δίνεται η δυνατότατα αποπληρωμής μικρών έργων ενώ μελετάτε σοβαρά η διαδικασία ένταξης και άλλων έργων που ήταν ώριμα αλλά δεν πρόλαβαν να δημοπρατηθούν.

Τέλος όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Παπαγγελής παρατείνεται η λειτουργία του προγράμματος Βοήθεια στον Σπίτι μέχρι Ιούνιο με το προσωπικό που ήδη υπάρχει και παρατείνονται επίσης οι υφιστάμενες συμβάσεις για την μεταφορά μαθητών όπως ήταν από τις ΝΑ και στη συνέχεια Περιφέρειες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Ακόμα παρατείνεται η υποχρέωση σύνταξης επιχειρησιακών σχεδίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Πηγή www.tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: