Με επιστολή της η Βουλευτής Βοιωτίας κα Αριάδνη Αγάτσα
στον Υπουργό ΠΕ.ΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου,προτείνει την καταβολή του προστίμου για την κατασκευή αυθαιρέτων στις εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις καθώς στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ,υπάρχει έλλειψη δυνατότητας καταβολής τών δόσεων ως έχουν (36 μηνιαίες δόσεις).
Η επιστολή-πρόταση έχει ως εξής:
Προς τον Υπουργό ΠΕ.ΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: «Νομιμοποίηση Αυθαίρετων Κατασκευών - Επιβολή Προστίμου - -Τμηματική Καταβολή του Προστίμου».
Κύριε Yπουργέ,
Με το Σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε στις 09/11/2001 από την Βουλή των Ελλήνων, «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 49, παρ. 17, προβλέπεται η καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου για την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, σε τριάντα (36) μηνιαίες δόσεις.
Με την διάταξη αυτή καταρχήν καταδεικνύεται το γεγονός ότι αφουγκράζεστε την οικονομική δυσχέρεια του πολίτη, ο οποίος θέλει να κάνει χρήση του νόμου, να τακτοποιήσει την αυθαίρετη κατασκευή του, πλην όμως αδυνατεί και η προσπάθεια του υπουργείου σας να διευκολυνθεί με την τμηματική καταβολή του επιβαλλόμενου προστίμου.
Σήμερα η Ελληνική κοινωνία, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος έχει περιέλθει σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό αδιέξοδο. Επιπλέον δε, επαγγελματίες και επιχειρήσεις βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καλούνται δεν ταυτόχρονα να πληρώσουν αυξημένους φόρους, τέλη κ.α. Γίνεται αντιληπτό, ότι η πρόθεση που ενδεχομένως να υπάρχει στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών να τις τακτοποιήσουν και να τις νομιμοποιήσουν, προσκρούει στην αντικειμενική οικονομική δυσχέρεια, αν όχι αδυναμία.
Έχω την πεποίθηση, ότι το υπουργείο σας θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα του ύψους των δόσεων για την καταβολή του προστίμου για τις αυθαίρετες κατασκευές. Ο σχετικός νόμος που δίνει την δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές, υπό τις σχετικές σε αυτόν αναφερόμενες προϋποθέσεις, εκτιμώ ότι θα κινδυνέψει να πέσει σε αχρησία και να καταστεί από νόμος, ευχή. ΄΄Μακάρι να είχαμε χρήματα να νομιμοποιήσουμε το αυθαίρετό μας΄΄.
Με αυτές τις σκέψεις, εκτιμώ ότι πρέπει ο πολίτης, ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας να διευκολυνθεί περισσότερο και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για την καταβολή του προστίμου για την κατασκευή αυθαιρέτων στις εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις. Άλλως, πολύ φοβάμαι, ότι δεν θα επιτευχθεί ο σκοπός του νόμου, προσκρούοντας στην οικονομική αδυναμία των πολιτών.
Επιπλέον δε, προτείνω να παραταθεί χρόνος εντός του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για την νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής τους τουλάχιστον μέχρι την 31/01/2012.
Στην περιοχή δε της Βοιωτίας και συγκεκριμένα στο Δήλεσι, στην Αλυκή, στον Άγιο Βασίλειο, υπάρχει πληθώρα αυθαιρέτων κατασκευών, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία των ιδιοκτητών, άλλες δε ως εξοχική, όλες όμως είναι κατοικίες οι οποίες κατασκευάστηκαν με τους κόπους μιας ζωής. Η κοινωνική προσφορά, εάν διευκολυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες στην νομιμοποίησή τους, θα είναι τεράστια και αναφερόμενη στην Βοιωτία, επισημαίνω τον μεγάλο δείκτη ανεργίας της περιοχής, αφού οι επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, βιομηχανίες) της περιοχής κλείνουν σχεδόν καθημερινά, παράλληλα δε συρρικνώνεται και το γεωργικό εισόδημα. Οι δύο σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της Βοιωτίας περνούν κρίση, έχοντας οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της στην ανεργία και την ανέχεια.
Είναι αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα ενός νέου θεσμικού πλαισίου για έκδοση αδειών δόμησης και για τον αδιάβλητο έλεγχο των κατασκευών, την οποία αναγκαιότητα ο σχετικός νόμος εξασφαλίζει. Κανένας από τους σκοπούς του νόμου δεν θα θιγεί εάν δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο στην καταβολή των δόσεων του προστίμου που θα του επιβληθεί κατά την νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής του.
Είναι επιτακτική ανάγκη η δυνατότητα που δίνει ο νόμος να γίνει με την βοήθεια της πολιτείας και πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου