Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτηματικά για την σειρά προτεραιότητας στα Φωτοβολταϊκά των Αγροτών εκφράζει ο Μιχ. ΓιαννάκηςΕρωτηματικά έχουν προκύψει σχετικά με την τήρηση της προτεραιότητας των αγροτών στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 110.000 € προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο. Μεταφέροντας τις καταγγελίες των αγροτών στη Βουλή, ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κος Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό των αγροτών.

Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία επεσήμαινε σε όλους τους τόνους το πρόβλημα της χωρητικότητας των δικτύων, το ΠΑΣΟΚ δεν τήρησε την προτεραιότητα των αγροτών. Έτσι, μετά από δεκάδες εγκαταστάσεις των μεγάλων εταιριών το δίκτυο είναι πλέον κορεσμένο και το κόστος αναβάθμισης πέφτει στην πλάτη των αγροτών. Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους έλληνες αγρότες και για τον πλουτισμό των «μελετητών» στην πλάτη των αγροτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός των Αγροτών για τα Φωτοβολταϊκά»

Κύριε Υπουργέ,
Τελικά, τα κυβερνητικά φληναφήματα περί «πράσινης ανάπτυξης» επεφύλασσαν τεράστιο κόστος για τους αγρότες της περιφέρειας, οι οποίοι πίστεψαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες και επωμίστηκαν το κόστος για την σύνταξη μελετών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες στους έλληνες αγρότες, οι «μελετητές» πλούτιζαν στην πλάτη των αγροτών αποσπώντας σημαντικά ποσά από τους καλόπιστους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Και ενώ η Νέα Δημοκρατία επεσήμαινε σε όλους τους τόνους το πρόβλημα της χωρητικότητας των δικτύων, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προέβη στις αναγκαίες επενδύσεις για επέκταση και εκσυγχρονισμό του δικτύου, αλλά φρόντισε, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες αγανακτισμένους αγρότες, με αδιαφανείς διαδικασίες, να προωθήσει τα φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος των μεγάλων εταιριών. Αποτέλεσμα ήταν τα μικρά φβ των αγροτών να μην μπορούν πλέον –λόγω κορεσμού- να συνδεθούν με το δίκτυο και έτσι να εμπίπτουν πλέον στο σχετικό άρθρο του ν. 3851/2010 του ΠΑΣΟΚ και να επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος σύνδεσης, το οποίο ανέρχεται περίπου σε 110.000 € ανά 100 kW ως τέλη σύνδεσης. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στο κόστος της επένδυσης, είναι προφανές ότι αναιρείται οποιαδήποτε αμφιβολία περί της οικονομικής βιωσιμότητας της «πράσινης ανάπτυξης» που ευαγγελίστηκε το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Τηρήθηκε η σειρά προτεραιότητας στην σύνδεση φωτοβολταϊκών των αγροτών, όπως προέβλεπε ο ν. 3851/2010; Πόσες αιτήσεις αγροτών εκκρεμούν στο νομό Βοιωτίας και γιατί για αυτούς δεν ίσχυσε η σειρά προτεραιότητας;
-Πως προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χωρητικότητας του δικτύου στο νομό Βοιωτίας; Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου, ώστε αφενός να συνδεθούν οι αγρότες και αφετέρου να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος σύνδεσης;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: