Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων, Βουλευτών Βοιωτίας και Φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου για τη Δ.Ο.Υ. της Θήβας



Την εξαίρεση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας της Θήβας από την λίστα του «Καλλικράτη» για τις εφορίες της χώρας ζήτησαν ο Δήμαρχος Θηβαίων, οι βουλευτές Βοιωτίας και οι φορείς της Θήβας από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2011.
Στη συνάντηση στο γραφείο του κ. Οικονόμου συμμετείχαν οι τέσσερις Βουλευτές του νομού Βοιωτίας κ. Α. Αγάτσα, κ. Μ. Γιαννάκης, κ. Β. Τόγιας και κ. Β.Τσόνογλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Στ. Χαλβατζή, η εκπρόσωπος των Συμβολαιογράφων της Θήβας κα. Α. Σαρρή, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών- Βιοτεχνών επαρχίας Θηβών κ. Χρ. Χαρατσή και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας κ. Ν. Στρατέλος.
Η πρόταση που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών περί συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ. σε όλη την επικράτεια έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Θήβας καθώς προτείνεται να διατηρηθεί μόνο μια Δ.Ο.Υ σε κάθε έδρα νομού.
Ο κ. Δήμαρχος απευθυνόμενος στον αναπληρωτή Υπουργό ανέπτυξε τα επιχειρήματα που επιβάλλουν τη διατήρηση της ΔΟΥ Θήβας με τη σημερινή της μορφή. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Δ.Ο.Υ. Θήβας:
«Συμπεριλαμβάνεται στις 35 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας. Καλύπτει και εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό πολιτών από 56χωριά, δηλαδή πάνω από 70.000 κατοίκους.
Εξυπηρετεί εκτός από τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων εξυπηρετεί και όλο το Δήμο Τανάγρας καθώς και τις Δημοτικές Ενότητες Θεσπιών (Δήμο Αλιάρτου) Ακραιφνίας (Δήμου Ορχομενού) και Ερυθρών (Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας).
Εξυπηρετεί περίπου 1.400 επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Θήβας και στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης.
Εξυπηρετεί πλήθος καθημερινών συναλλαγών συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις λογιστών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων, όπως για παράδειγμα μεταβιβάσεις ακινήτων (βιομηχανικά- εμπορικά) απ’ όπου εισπράττονται φόροι, τέλη και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης, συναλλαγές για το Πρωτοδικείο Θήβας με εντάλματα, παράβολα κ.τ.λ.
Τα έσοδα τόσο από τις συναλλαγές των φορολογουμένων πολιτών όσο και των βιομηχανιών και επιχειρήσεων είναι αρκετά υψηλά. στοιχείο σημαντικό που δεν πρέπει να παραληφθεί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το προηγούμενο οικονομικό έτος οι εισπράξεις ανήλθαν στα 500.000.000 ευρώ περίπου.
Γι’ αυτούς του λόγους ζητάμε η Θήβα να εξαιρεθεί. Ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπως φημολογείται για την περιοχή μας εκτιμούμε ότι δεν θα βοηθήσει και δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες της Θήβας αλλά και της γύρω περιοχής».
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν δεσμεύτηκε επί της ουσίας ωστόσο παραδέχτηκε ότι «τα επιχειρήματα είναι ισχυρά και βάσιμα» και σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες που θα συγχωνευτούν και ότι «ο νόμος αφήνει τα περιθώρια εξαιρέσεων σε ειδικές περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: