Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

«Στην Κωπαϊδα μπορούν να παραχθούν προϊόντα ελεγχόμενης ποιότητας»


Του Νίκου Γεωργατζίνου*

Παρακολούθησα την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας μια σπουδαία και πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την «Πράσινη Χημεία». Ήταν μια πρόσκληση για το περιβάλλον, την υγεία, και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περ. Τμ. Στερεάς Ελλάδας- Ευρυτανίας – Ευβοίας , του Επιμελητηρίου Βοιωτίας , της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής Στερεάς Ελλάδας (ΑΝΔΙΑ) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λιβαδειάς.
Συντονιστής αυτής της ημερίδας ήταν ο Ορχομένιος Δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης. Πρώτα θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές αυτής της ημερίδας και ιδιαίτερα στο Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας για την τόσο σπουδαία εμπεριστατωμένη και εκλαϊκευμένη όσο ήταν επιτρεπτό, αυτή εργασία, η οποία πιστεύω, ότι πρέπει να φτάσει, σε όλους τους Έλληνες ,αλλά ιδιαίτερα στα σχολεία, ώστε η νέα γενιά, να μπορέσει να διεκδικήσει τη γη της, πάλι καθαρή. Από τα τόσο σπουδαία, που παρουσιαστήκαν σ αυτή την ημερίδα, θα κρατήσω κάτι για να το συνδέσω με προηγούμενη δημοσίευση μου στο ORCHOMENOS PRESS. Στις 14- 03- 2011 με τίτλο «ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ». Σε αυτή τη πρόταση, γράφω και προκαλώ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πως θα μπορούσε, στη κωπαϊδα, να γίνει έστω μια πιλοτική προσπάθεια, για αγροτικά προϊόντα, ελεγχόμενης ποιότητας από φάρμακα και λιπάσματα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την μετατροπή σε γεωπονικά κέντρα, των παλαιών αποθηκών του Οργανισμού Κωπαϊδας, που είναι διάσπαρτες στον κάμπο. Να πλαισιωθούν με γεωπόνους ίσως, και ένα εργαστήριο ανάλυσης τις ποιότιτας του εδάφους, συμπληρώνω, και οι γεωπόνοι να δίνουν συνταγές για τα φάρμακα και τα λιπάσματα που χριαζετε η κάθε καλλιέργεια .
Σε αυτή την ημερίδα, έμαθα μεταξύ τόσον άλλων σπουδαίων πραγμάτων, ότι, σε πειράματα που έγιναν στην Αμερική, δεν μειώθηκε καθόλου η παραγωγή στις καλλιέργειες, παρ όλο ότι, σταδιακά μειώθηκε κατά 70% η χρήση φυτοφαρμάκων μέσα σε δυο χρόνια. Αυτό, ενίσχυσε την πεποίθηση μου, ότι έχω κάνει μια σωστή πρόταση, και πράγματι μου δίνει κουράγιο να την υποστηρίξω προσπαθώντας πρώτα, να αποκτήσει αυτή η πρόταση οπαδούς. Καλώ λοιπόν, φορείς και πολίτες που έχουν ενδιαφέρον για την πεδιάδα της κωπαϊδας, που αποτελεί και την πρώτη πηγή πλούτου της περιοχή μας, να δραστηριοποιηθούν σε μια τέτοια διαδικασία, για να καταφέρουμε κάποτε να παραγουμε καθαρά προϊόντα, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών, να αφήσουμε, ένα καθαρό και βιώσιμο κάμπο στα παιδιά μας.
Το αξίζουμε όλοι μας. Γι` αυτό, αξίζει και η προσπάθεια. Σ αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να πρωτοστατήσει και να αναλάβει, ρόλο συντονιστή, ο Δήμος Ορχομενού.
Πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή, έχει το ενδιαφέρον για τον τόπο και τους κατοίκους του, την οικολογική ευαισθησία, έχει έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, και πιστικό λόγο, για να πείσει τους ενδιαφερόμενους για μια τέτοια νέα προσπάθεια.
Μπορεί δε, να εκπαιδεύσει και τούς πολιτικούς, ώστε να δείξουν και εκείνοι ενδιαφέρον και να συμμετέχουν. Επίσης, μπορεί άριστα να συνεργαστεί και είμαι βέβαιος ότι, με χαρά θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή τόσο η Ένωση Ελλήνων Χημικών Π.Τ. Στερεάς Ελλάδος –Ευρυτανίας – Εύβοιας που έχουν γνώση και ιδιαίτερη ευαισθησία πρόεδρος της είναι η Ορχομένια κα Γεωργία Γούλα, αλλά και το Επιμελητήριο Βοιωτίας, που μέσα στους στόχους του πρέπει να είναι, και η αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και ξέρω ότι στάθηκε πάντα αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες. Το θέμα είναι μεγάλο δεν θα κουράσω άλλο. Θα επανέλθω: Ευχαριστώ το μπλοκ ORCHOMENOS PRESS για την φιλοξενία.

17- 03- 2011

* O Νίκος Γεωργαντζiνος είναι τέως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, e-mail: ngeorgan@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: