Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Παρεμβάσεις σε 25 αρχαία θέατρα ανακοίνωσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» - Εκτός και τα τρία θέατρα της Βοιωτίας


Στη διαπίστωση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσουν εντός του 2010 οι εργασίες (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναθέσεις μελετών, αναστηλώσεις) σε 25 αρχαία θέατρα, κατέληξε η 3η γενική συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων, της Αιτωλοακαρνανίας. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 31.301.942 ευρώ, όμως, δυστυχώς, σε καμιά από αυτές δεν προβλέπεται πουθενά αξιοποίηση των τριών θεάτρων της Βοιωτίας (Θήβα, Ορχομενό και Χαιρώνεια) παρά τις σχετικές εισηγήσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας (δείτε: Οι εντυπώσεις του κ. Μπένου από τη Βοιωτία και ιδιαίτερα από τον Ορχομενό…, Σκαλί – σκαλί προς την πολιτιστική αναβάθμιση της Βοιωτίας…)
Αναλυτικότερα, σε ορισμένα από τα 25 αρχαία θέατρα (Διονύσου, Γόρτυνας, Αβδήρων, Αμφίπολης κ.ά.) οι εργασίες (7,5 εκατ. ευρώ) θα γίνουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, σε πέντε θέατρα (Μεγαλόπολης, Μεσσήνης, Ορχομενού Αρκαδίας, Μακύνειας και Χερσονήσου) οι παρεμβάσεις -προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ- θα εκτελεστούν μέσω χορηγιών. Σε άλλα εννέα αρχαία θέατρα (Δωδώνης, Θάσου, Μήλου, ρωμαϊκό θέατρο Θεσσαλονίκης, Ασκληπιείο και Παλαιά Επίδαυρος κ.ά.) οι παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 18,9 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστούν από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ύστερα από επεξεργασία και πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.


Άνοιξαν οι κουμπαράδες...


Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε το επίσημο άνοιγμα των κουμπαράδων του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» σε 25 θέατρα, όπου μπορούν οι πολίτες της χώρας μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά να συνεισφέρουν οικονομικά. Την πρώτη κατάθεση θα κάνει ομάδα πολιτών και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου ύψους 3.000 ευρώ για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας. Παράλληλα, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» παρουσίασε την έκδοση «Πανόραμα χώρων θέασης και ακρόασης» που περιλαμβάνει 126 χώρους σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά τους και περιγράφει συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση διατήρησής τους. «Αυτό το ταξίδι των δύο χρόνων μάς πλούτισε με την άδολη αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας, τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και του εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρος Μπένος.
Περισσότερα στο www.diazoma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: