Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πες τα… χρυσόστομε Γιαννάκη!


Την ώρα που στο Νομό μας κάποιοι σφάζονται να κερδίσουν τις εσωκομματικές εντυπώσεις προς ίδιον όφελος, την ώρα που κάποιοι άλλοι παλεύουν να βγουν … λάδι αλλά κυρίως την ώρα που κάποιοι τρίτοι δεν έχουν ούτε θέση αλλά και ούτε και σχέση με ο,τι συμβαίνει στην περιοχή μας σε επίπεδο επενδυτικών δραστηριοτήτων στο «όνομα της Ανάπτυξης», ο Βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης σε μια μεστή και με επιχειρήματα επιστολή του παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της δημιουργίας Εργοστασίου Καύσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβα.


Διαβάστε τι αναφέρει ο κ. Γιαννάκης:
«Ως Βοιωτοί έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε πρωτοπόροι στον ενταφιασμό της ιδέας της οικονομικής ανάπτυξης με οικολογικό πρόσωπο. Η εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών θα πρέπει να μας κάνει όλους ιδιαίτερα προσεκτικούς και καχύποπτους για κάθε νέα «επένδυση» η οποία επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική προς το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι κάτοικοι της περιοχής και θεσμικοί παράγοντες έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους. Σε αυτή την κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος έχω θέσει τον εαυτό μου ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών εναντίον της δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Αυτές τις αρχές που με πάθος υπερασπίστηκα στο παρελθόν θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Γιατί ότι αποτρέψαμε πριν από 20 χρόνια δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σήμερα αδιαμαρτήρητα. Τα επιχειρήματα για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μονάδων οφείλουν οι θιασώτες της ιδέας να την διατυπώσουν στους μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα) και να τους πείσουν για την ωφελιμότητά τους. Στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, ο όγκος των απορριμμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιες αποφάσεις. Αντίθετα αποσκοπούν στην μετατροπή της περιοχής σε μια τεράστια χοάνη αποδοχής σκουπιδιών από όμορους νομούς. Η περεταίρω υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από την έλλειψη σχεδίου για την διαχείριση της ιδιαίτερα τοξικής τέφρας και από τα εκλυόμενα αέρια θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Απρόβλεπτες θα είναι άλλωστε οι συνέπειες και για την αγροτική παραγωγή που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των Βοιωτών.
Η διάθεση περίπου 20.000.000 € για την δημιουργία των δύο νέων ΧΥΤΑ στη Θήβα και την Λειβαδιά αποτελεί την πρώτη κίνηση για την διαχείριση των αστικών λυμάτων της περιοχής. Μόνο από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους μπορεί να υπάρξει λύση στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Η άσκηση πίεσης δε προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για επίλυση του ζητήματος των βιομηχανικών αποβλήτων παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής οφείλουμε να αντιταχθούμε στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Γιατί η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας»

Μιχάλης Γιαννάκης, Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: