Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές των σχολείων ολόκληρης της χώρας


Τρεις εθνικούς στόχους υπηρετεί το νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το ερχόμενο σχολικό έτος (2009-2010):
Την προώθηση και υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία, την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την ενίσχυση των εθνικών μας προϊόντων, που αποτελούν πρότυπα ποιοτικής διατροφής.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης νωπών ή μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας, το οποίο αποσκοπεί στην εκπαίδευση των παιδιών και στην εκμάθηση ένταξης στη διατροφή τους των φρούτων και των λαχανικών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό Κοινοτικής συμμετοχής 59%.
Η ετήσια συνολική δαπάνη του προγράμματος για τη χώρα μας θα είναι περίπου 3.500.000 ευρώ (Κοινοτική και Εθνική συμμετοχή) και η διάρκεια του προγράμματος τριετής.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε τα εξής:
«Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο, χρήσιμο και ωφέλιμο πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων πρόκειται ν’ αρχίσει να εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ. Ευρώ, τριετούς διάρκειας, βάσει του οποίου θα διατίθενται δωρεάν φρούτα και λαχανικά στα παιδιά των σχολείων. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα προαχθεί το πρότυπο της υγιεινής διατροφής και παράλληλα θα υπάρξει μια γενικότερη τόνωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων.
Θέλω να επισημάνω ότι το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται κυρίως στη λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα, στη δίαιτα εκείνη η οποία έχει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν τα προϊόντα τα οποία παράγονται στη χώρα μας.
Συνεπώς, το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία της χώρας έχει πολλαπλή ωφελιμότητα: για τα παιδιά, για την οικονομία, για τη μεσογειακή διατροφή για τα μεσογειακά προϊόντα και γενικότερα για τον τόπο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: