Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: τα αγροτικά μπλόκα έριξαν τα γαλάζια κάστρα...


Τα χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που δεν κατέστη δυνατόν να επιλύσει η κυβέρνηση τον χειμώνα που πέρασε, επανήλθαν την ημέρα των ευρωεκλογών στερώντας της εκλογικά ποσοστά σε κατ΄εξοχήν αγροτικούς νομούς, όπως της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, που θεωρούνται γαλάζια κάστρα!
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται καθαρά πως οι αγρότες δεν εφησύχασαν μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα. Αντίθετα αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα και μέσω της κάλπης, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα «γαλάζια οχυρά» της κυβερνητικής παράταξης, όπως η Θεσσαλία, να πρασινίσουν. Στα επεισόδια και την επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ εις βάρος των αγροτών της αποδίδεται από κυβερνητικά στελέχη και η συρρίκνωση των ποσοστών της Ν.Δ. σε όλους τους νομούς της Κρήτης, όπου παράλληλα ενισχύθηκαν σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Σημαντικές απώλειες όμως η Ν.Δ. μετρά και στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας, όπου τον περασμένο χειμώνα είχαν στηθεί ισχυρά αγροτικά μπλόκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις Σέρρες, τη γενέτειρα της οικογένειας Καραμανλή, το κυβερνών κόμμα εμφανίζει πτώση κατά 8,36% σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2004.Ταυτόχρονα, στην περιοχή το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο σε σχέση με το 2004 κατά 2,76%.Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. στη Β΄ Θεσσαλονίκης: συγκέντρωσε το 35,01% των ψήφων έναντι του 45,59% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2004. Στους νομούς της Θεσσαλίας η μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα ποσοστά που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2004. Μάλιστα, εκείνα τα ποσοστά είχε καταφέρει να τα διατηρήσει- είτε με μικρές απώλειες είτε με μικρά κέρδη- και στις εθνικές εκλογές του 2007. Το ΠΑΣΟΚ έχει «πάρει κεφάλι» αυξάνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004- μάλιστα, προηγείται έστω και οριακά της Ν.Δ. ακόμη και στο «κάστρο» της Λάρισας με ποσοστό 35,26%, έναντι 35,18% του κυβερνώντος κόμματος. Το 2004 η Ν.Δ. είχε λάβει 43,19% και το ΠΑΣΟΚ 32,82%.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: