Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας διατρανώνει την ξεκάθαρη θέση του για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στη θέση “Κεραμιδέζα” του Δήμου Τανάγρας

 


Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.

 Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συζήτηση για το ζήτημα της δημιουργίας μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ - ΧΥΤΒΑ) στον Δήμο Τανάγρας.

 Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επανέλαβε τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, που παραμένει διαχρονικά σταθερή και συνοψίζεται ως εξής: «Θεωρούμε απαραίτητο να γίνει μια υποδομή διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην περιοχή, αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις:

  • Ø  Πρώτον, να χωροθετηθεί σε θέση υποδεδειγμένη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές.
  • Ø  Δεύτερον -και κυριότερο- με δυναμικότητα που να επιτρέπει την εισροή μόνο όσων αποβλήτων παράγονται στη Στερεά Ελλάδα.
  • Ø  Τρίτον, να λειτουργεί με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο».

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί, κατόπιν διαπαραταξιακής συμφωνίας και τοποθετήθηκαν:

o   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπροσωπούμενο από τον Διευθυντή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Αλέξανδρο Κουλίδη.

o   O Δήμος Τανάγρας, δια του Δημάρχου Βασίλη Περγάλια.

o   H εταιρεία “ΕΛΒΙΟΚ Μ.Α.Ε.” διά του νομίμου εκπροσώπου της Πάνου Σκιαδά.

Επίσης, τον λόγο έλαβαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τανάγρας Νίκος Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, μεταξύ των οποίων: ΟΓΕ Τανάγρας, Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων Τανάγρας, Περιβαλλοντικός & Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Τανάγρας, Δράση Πολιτών Κεραμιδέζα ΝΟΝ TOXIC, Ενεργοί Πολίτες Δηλεσίου, Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ωρωπού. 

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να επικροτεί και να αποδέχεται την πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου Βοιωτίας της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια», Γιώργου Βουγέση για δημιουργία γραφείου της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στον Δήμο Τανάγρας, ώστε να μπορούν τα στελέχη να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα στην περιοχή, αλλά και να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι πολίτες. 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη, το οποίο διατρανώνει την ανωτέρω ξεκάθαρη θέση της Περιφερειακής Αρχής. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» και «Στερεά Περιφέρεια».  

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Επιλέξαμε, για μία ακόμη φορά, να τοποθετηθούμε απέναντι στους πολίτες με εντιμότητα και σοβαρότητα. Χωρίς να τους “χτυπάμε την πλάτη”, χωρίς να τους χαρίζουμε ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά κοιτώντας τους στα μάτια και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

 »Με καθαρό λόγο και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων πράξεων και αποφάσεων του περιφερειακού μας συμβουλίου, εκδώσαμε ψήφισμα που αποτυπώνει τις πάγιες θέσεις μας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στον Δήμο Τανάγρας. Ευχαριστώ τον Δήμο Τανάγρας και το σύνολο των συμμετεχόντων φορέων για την παραγωγική μας συνεργασία». 

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου τόνισε: «Στο πλαίσιο της σημερινής μας συνεδρίασης, δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις παρατάξεις, στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρο Κουλίδη, τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια, τον εκπρόσωπο της ΕΛΒΙΟΚ κ. Πάνο Σκιαδά, όπως και σε εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Δόθηκαν διευκρινήσεις για ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αναλύθηκε η ξεκάθαρη και σταθερή θέση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία διατυπώθηκε και σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε από την ευρεία πλειοψηφία του σώματος». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: