Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Με μια δράση για την Αρχαία Τεγύρα άνοιξαν οι φετινές εκδηλώσεις Διονύσια 2016




«Τεγύρα / Σχεδιάζω τη χαμένη πόλη: Η επιλογή των 6» ήταν η εκδήλωση με την οποία άνοιξαν το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 τα «Διονύσια 2016». Μια πρωτοβουλία που στόχο είχε να «ξαναθυμίσει» στην τοπική μας κοινωνία την πάλαι ποτέ ακμάζουσα πόλη της Τεγύρας στους πρόποδες του σημερινού Δ.Δ. Διονύσου αλλά και να προσφέρει ένα δημιουργικό πρωινό κυρίως για την νεολαία της περιοχής μας, μέσα από τη δράση «Ευχετήριες κάρτες στα Αρχαία Ελληνικά προς την χαμένη πόλη ΤΕΓΥΡΑ». Η εκδήλωση έγινε σε  συνεργασία με τον Eπιμορφωτικό Σύλλογο Διονύσου και την κα Κική Καραβαγγέλη, Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Ορχομενού.

Η δράση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με επίσκεψη στον Διόνυσο Βοιωτίας και την γύρω περιοχή και ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Πηνελόπη Κουρκούτη και ολοκληρώθηκε περί το μεσημέρια με κατασκευές με χαρτόνι σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Διονύσου με την αρχιτέκτονα κα  Μάρω Ρόδη.
































Ο Διόνυσος είναι πεδινό χωριό βόρεια της πεδιάδας της Κωπαΐδας και του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Ορχομενού στο νομό Βοιωτίας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
Ο οικισμός Τσαμάλι ή Τζαμάλι ή Τζαμάλιον εμφανίζεται επίσημα για πρώτη φορά να ανήκει στο Δήμο Ορχομενού στο τέλος του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε και κατοικείται από Σαρακατσάνους (Ελληνική φυλή νομάδων κτηνοτρόφων), οι οποίοι για πολλά χρόνια ξεχειμώνιαζαν σ΄αυτόν εδώ τον τόπο, μέχρι να ΄ρθει η άνοιξη και να ξαναπάρουν το δρόμο για τα ορεινά βοσκοτόπια τους (Άγραφα, Καλλίδρομο, Όλυμπο, Οίτη, Όθρυ). Όταν σιγά σιγά άρχισαν να ασχολούνται με την γεωργία, εγκαταστάθηκαν μόνιμα, και δημιούργησαν έναν σύγχρονο οικισμό.
Το Τσαμάλι μετονομάστηκε το 1955 σε Διόνυσο επειδή οι κάτοικοι του, θεώρησαν ότι τα απομεινάρια των βάθρων των αγαλμάτων που βρέθηκαν νότια του οικισμού, σκαλισμένα στους πρόποδες του βράχου, ανήκαν σε ναό του Διονύσου. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. 
Πέντε (5) χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό στην περιοχή Καμπιά, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Μάρτυρα Νικολάου του Νέου, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και θεωρείται σύγχρονη αυτής του Οσίου Λουκά. 
Κοντά στον Διόνυσο βρισκόταν η αρχαία Βοιωτική πόλη Τεγύρα.
Η Τεγύρα, (ή Τεγύρες, αρχ. αι Τεγύραι), ήταν αρχαία πόλη των Βοιωτών, στα όρια της αρχαίας Βοιωτίας με την αρχαία Φωκίδα, 5 χλμ. βόρεια του Ορχομενού, στη θέση "Πολυγύρα", κοντά στο σημερινό χωριό Διόνυσος.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στην πόλη λειτουργούσε, στο ναό του Απόλλωνα τον επονομαζόμενο Τεγυραίο, το φημισμένο Τεγυραίο μαντείο μέχρι τα χρόνια των Περσικών πολέμων και του Πελοποννησιακού πολέμου και μόνο ύστερα απ' αυτούς έμεινε άφωνο.
Από τη λέξη Πόλις προέρχονται ετυμολογικά οι λέξεις Πολιτική και Πολιτισμός.
Πόλεις οργανωμένες υπήρξαν σε πολύ παλαιότερες περιόδους από εκείνες που διεκδικεί η ελληνική ιστορία με ζωντανή και δυναμική μυθολογία και θεωρούνταν από τους λαούς που τις κατοίκησαν κυριολεκτικά και μεταφορικά άξονας του κόσμου (axis mundi).
Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι έστω και με τα σαφή πολιτικά και κοινωνικά τους μειονεκτήματα - θεωρούμενα από την οπτική γωνία του παρόντος χρόνου - οι ελληνικές πόλεις στις καλύτερες στιγμές τους κληροδότησαν στο σύγχρονο πολιτισμό ιδέες όπως… η ανοχή στην ιδιαιτερότητα, το ζωντανό ενδιαφέρον για την πορεία της κοινότητας και το πάθος για την ανεξαρτησία.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Επιμορφωτικό Σύλλογο Διονύσου και την κα. Κική Καραβαγγέλη για τον συντονισμό της δράσης και τον Γιάννη Βελαώρα για την υπέροχη φιλοξενία στον Διόνυσο, τα παιδιά και τους ενήλικες που συμμετείχαν στην δράση. 
Καλή συνέχεια στα Διονύσια 2016 και Καλό Καλοκαίρι!
Πηγή http://mrodi.blogspot.al/2016/07/greeting-cards-to-lost-city-of-tegyra.html




Δεν υπάρχουν σχόλια: