Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Μουλκιώτης έφερε στην βουλή με την κατάθεση Ερώτησης την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικού σχεδίου δράσης κατά της λειψυδρίας, καθώς και την άμεση σύγκληση διευρυμένης σύσκεψης για την εξέταση του προβλήματος στην Βοιωτία.
Ο Γ. Μουλκιώτης τόνισε ότι η λειψυδρία είναι η μεγάλη περιβαλλοντική απειλή που σήμερα απλώνεται σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ στην Βοιωτία 3 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καθέναν από αυτούς να προσπαθεί να βρει έστω και πρόσκαιρες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε νερό.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Στην Βοιωτία, η λειψυδρία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί όχι μόνον η άρδευση τώρα και τα επόμενα έτη αλλά ακόμα και η υδροδότηση. Επιπλέον, η Λίμνη Υλίκη, αξιοποιείται εν μέρει για άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, ήδη βρίσκεται κοντά στο οικολογικό όριο και δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για νερό, δίχως άλλα μέτρα. Οι κληρούχοι στην πλειοψηφία τους, έχουν αφεθεί να παλέψουν με μια ακόμα καταστροφή, καθώς η έλλειψη του νερού πλήττει τις καλλιέργειες, ενώ η Κυβέρνηση είναι απούσα.»
Η Βοιωτία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Παντελής έλλειψη αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Επισημαίνεται ενδεικτικά:
1) Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.
2) Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
3) Απουσιάζει ακόμα και από την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Κατόπιν αυτών, επειδή μόνον δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον κυρίως του αγροτικού κόσμου, ο Γιώργος Μουλκιώτης ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς:
1) Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα, όσον αφορά την Βοιωτία; Εάν ναι, ποιες ακριβώς δράσεις περιλαμβάνει και σε ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να υλοποιηθούν;
2) Ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Βοιωτίας για τα επόμενα έτη; Υπάρχει σχεδιασμός για υλοποίηση υποδομών διαχείρισης και συγκράτησης των υδάτων προς αποφυγή της λειψυδρίας;
3) Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία, δεδομένης της προκλητικής αδράνειας άλλων φορέων, να συγκαλέσουν οργανωμένη σύσκεψη με συγκεκριμένη ατζέντα και με προετοιμασία των συμμετεχόντων για τον καθορισμό στρατηγικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας ειδικά για την Βοιωτία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου