Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Μετά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, η Λιβαδειά ετοιμάζεται για να δεχθεί και επίσημα την μοναδικής αξίας δωρεά της οικογένειας Μούργου με την δημιουργία του 4ου Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης



 Από την θεωρεία, την πράξη! Κι` από τα λόγια, στα έργα! Αυτή την λογική φαίνεται να ακολουθούν οριστικά πλέον ο Δήμος Λεβαδεών και η βραβευμένη εταιρεία TEXAN SA της οικογένειας Μούργου, οι οποίοι – ύστερα από την πρώτη ανακοίνωση της δωρεάς στην ετήσια δεξίωση για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου που οργάνωσε φέτος  με πολύ μεγάλη επιτυχία το Επιμελητήριο Βοιωτίας ( https://recycling-center.gr/ekdiloseis/brabeysi-tis-tehan-apo-epimelitirio-boiotias) -  προχωρούν την συνεργασία τους για να την σταδιακή δρομολόγηση και υλοποίηση της πολύ μεγάλης κοινωνικής και εκπαιδευτικής δωρεάς τους στην Λιβαδειά με την δημιουργία του επόμενου «ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Εταιρείας TEXAN SA κ. Απόστολο Μούργο, παρουσία του επίτιμου Προέδρου και πρωτεργάτη της ανακύκλωσης κ. Λουκά Μούργο, προσκάλεσαν πρόσφατα τον Δήμαρχο Λεβαδεών κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα και τους συνεργάτες τους για να τους ξεναγήσουν στο 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που λειτουργεί απρόσκοπτα από το 2017 στο Δήμο Αγ. Αναργύρων Καματερού.

 Μαζί τους ήταν και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο κρίκο για να δεθεί γερά αυτή η αλυσίδα συνεργασίας με την TEXAN SA, προκειμένου η Λιβαδειά να μπει στον χάρτη της ανακύκλωσης της χώρας και εν γένει την διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής κουλτούρας για την νεολαία και την τοπική κοινωνία.




 Ο κ. Μούργος και οι συνεργάτες του, εκπαιδευτικοί αλλά και δημόσια πρόσωπα που συμβάλλουν μέσα από την προσωπική τους προβολή στην διάδοση των περιβαλλοντικών αξιών, ξενάγησαν σε όλα τα στάδια τους επισκέπτες τους από την Βοιωτία.  

 Μάλιστα, κατά την επίσκεψη τους επανέλαβαν πως κοινός στόχος είναι τώρα η ολοκλήρωση της δωρεάς προς το Δήμο Λεβαδέων, ενός «ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» στη Λιβαδειά, με τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο της TEXAN SA κ. Λουκά Μούργο να εκφράζει την βαθιά του ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση ταυτόχρονα, καθώς ο κ. Μούργος έλκει την καταγωγή του από το Κυριάκι Βοιωτίας, «άνοιξε τα φτερά» του, υπήρξε πρωτοπόρος στην επιχειρηματική του δράση και σήμερα έρχεται να προσφέρει το καινοτόμο «δημιούργημά» του και στην δική του «ιδιαίτερη πατρίδα», τη Λιβαδειά, όπως ήδη έχει γίνει στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. 

 







Από το 3ο … στο 4ο Πάρκο στην Ελλάδα, 

με δωρεά της οικογένειας Μούργου στη Λιβαδειά



Η εταιρία TEXAN πρωταγωνιστεί από τη δεκαετία του ’80 στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών με την τοποθέτηση, λειτουργία και συνολική διαχείριση των υψηλής τεχνολογίας «Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Έχει δημιουργήσει έως σήμερα, σε συνεργασία με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, τα 3 μεγαλύτερα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσή και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Το 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης-  Δήμος Αγ. Αναργύρων Καματερού  καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη. Επιπλέον, στο Πάρκο Ανακύκλωσης στεγάζεται το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα, σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου  Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61), είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2017, παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του πρώην Δημάρχου κου Νίκου Σαράντη, πολύ σημαντικών εκπροσώπου του πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι αρχών, θεσμών και φορέων και του διάσημου τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.  Το 2017 με 211.848 συσκευασίες, η Ελλάδα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών σε μια εβδομάδα με χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος ανακύκλωσης!

Πολίτες όλων των ηλικιών, επισκέφθηκαν το 1ο Πανευρωπαϊκά «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης», συμβάλλοντας τόσο στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και στη δημιουργία ενός εξαιρετικά μεγάλου νέου ρεκόρ, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο!

Την ίδια χρονιά με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης  , σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Με διαδραστικά δρώμενα για παιδιά, βραβεύσεις μαθητών και μια μεγάλη συναυλία με τους Onirama!

 Το 2ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης-   Δήμος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης  βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη στον Δήμο Λαγκαδά και δημιουργήθηκε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» σε συνεργασία με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αποτελεί τη συνέχεια του 1ου Πανευρωπαϊκού Πάρκου στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και τα Επίσημα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο 2019 από τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Γενικό Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, κύριο Κωστή Δήμτσα.

 Το 3ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης- Σχολείο Α’Βάθμιας & Β’Βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ», Δήμου Ιωαννιτών  δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Τα  επίσημα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022,, τα οποία συνοδεύτηκαν και με τη δημιουργία του   Σχολείου Α’ Βάθμιας & Β ’Βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ». Η επίσημη τελετή εγκαινίων, ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Η Λιβαδειά είναι η επόμενη πόλη, λοιπόν, που ετοιμάζεται να δεχθεί αυτή την σπάνια δωρεά της οικογένειας Μούργου στην τοπική κοινωνία και κυρίως στις νέες γενιές του τόπου μας.

 Μια δωρεά, τα στάδια της οποίας θα παρακολουθούμε  και θα σας παρουσιάζουμε, με τα επόμενα πλέον βήματα  να είναι «στα χέρια» των αιρετών και των υπηρεσιών που καλούνται να μετουσιώσουν την θέληση των δωρητών, Λουκά, Παναγιώτη και Απόστολου Μούργου, σε έργο, σε συγκεκριμένο δημόσιο χώρο στα όρια της όλης, δηλαδή στο 4ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Λιβαδειάς! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: