Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

H MYTILINEOS υποστηρίζει το πρόγραμμα FemStem για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων γυναικών στον χώρο του STEM

 


Γυναίκες επιστήμονες ήδη πρωτοστατούν στην πρωτοποριακή έρευνα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο παρά τις σημαντικές ανακαλύψεις τους, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 33,3%[1] των ερευνητών παγκοσμίως και η δουλειά τους σπάνια κερδίζει την αναγνώριση που της αξίζει. Αξιοσημείωτο είναι πως λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη της συμπερίληψης και ποικιλομορφίας, μόνο το 11%1 των ανώτερων ερευνητικών ρόλων κατέχονται από γυναίκες.

 

Στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εκπροσώπησης γυναικών στο STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) είναι ακόμα μικρότερα, το χάσμα ισότιμης και δίκαιης εκπροσώπησης των φύλων στο τεχνολογικό εργατικό δυναμικό αποτελεί σαφή περιορισμό καινοτομίας, ανάπτυξης και μελλοντικής ευημερίας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η MYTILINEOS Energy&Metals σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση knowl, υποστηρίζει αποκλειστικά μέσω του προγράμματος FemStem, 30 γυναίκες από όλη την Επικράτεια, που επιδιώκουν να απασχοληθούν στον χώρο της επιστήμης, αξιοποιώντας τη βραβευμένη μεθοδολογία του Επιταχυντή Δεξιοτήτων και Απασχολησιμότητας #mellon. Κάθε ωφελούμενη θα λάβει τουλάχιστον 30 ώρες εργασιακής και επιχειρηματικής συμβουλευτικής, με κατάρτιση δεξιοτήτων, mentoring, επιστημονικά εργαλεία ενδυνάμωσης και διασύνδεση με στελέχη της αγοράς.

Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και μία απαραίτητη συνθήκη για έναν βιώσιμο κόσμο. Για αυτόν το λόγο, η MYTILINEOS μέσω και της συμμετοχής της στο πρόγραμμα FemStem συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ειδικότερα στον Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 5 που προωθεί την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών, μεταξύ άλλων και στην επιστήμη.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος FemStem είναι η αξιοποίηση δυνατοτήτων και ταλέντων, η επιτάχυνση του ρυθμού αλλαγής νοοτροπίας και - μέσω καλύτερων επαγγελματικών και οικονομικών ευκαιριών – η βελτίωση της ζωής ατόμων και κοινοτήτων. Η προσέλκυση και διατήρηση γυναικών στο STEM προσφέρει μεγιστοποίηση καινοτομίας, δημιουργικότητας και υγιούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων τεχνολογικών προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων.

Ο 15ος πλέον Επιταχυντής Δεξιοτήτων και Απασχολησιμότητας της Κοινωνικής Επιχείρησης knowl, είναι ένα ολιστικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, «χτισμένο» πάνω στα δυνατά σημεία κάθε συμμετέχουσας και προσφέρεται δωρεάν καθώς εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της MYTILINEOS στο πλαίσιο της στήριξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για Μηδενική φτώχεια (1), Ισότητα των Φύλων (5), Αξιοπρεπή Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη (8) και Λιγότερες Ανισότητες (10).

 

Ξεκίνησε η υποβολή ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλλουν αίτηση έως και τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Η αίτηση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά  ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: