Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Το έργο του διάσημου φωτογράφου Robert Mc Cabe σε μια έκθεση ειδικά για το Μουσείο Δελφών! Εγκαίνια 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 12.30

 


Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe 

Το διεθνώς γνωστό φωτογραφικό έργο του Robert McCabe, το οποίο αποτυπώνει  έξοχα τη  μεταπολεμική Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ο μεγάλος φιλέλληνας Αμερικανός φωτογράφος ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ιστορία και την ομορφιά της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο διεισδυτικός φακός του McCabe έχει αποτυπώσει με σπάνια ευαισθησία τόπους που σήμερα έχουν αλλάξει διασώζοντας εικόνες των αρχαιολογικών χώρων και του λαϊκού μας πολιτισμού, παραδίδοντας μαθήματα μνήμης με οδηγούς την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε  επιμέλεια της Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη, παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών 26 επιλεγμένες  ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στην  δεκαετία  του 1950.  Οι φωτογραφίες του  Robert McCabe σε συνομιλία με τα εκθέματα προσεγγίζουν με σεβασμό τον χώρο και την ιστορία του προσδίδοντας μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο του στον προθάλαμο και στις αίθουσες του Μουσείου. Τις λεζάντες των φωτογραφιών συνοδεύουν μικρά αποσπάσματα από ομηρικούς ύμνους, δελφικούς χρησμούς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων και ξένων ποιητών και λογοτεχνών, εμπνευσμένα από την ακτινοβολία των Δελφών.

 Η έκθεση  έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe και την Ημερίδα με θέμα την μεταπολεμική Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και θα εγκαινιαστούν την ίδια ημέρα. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Robert McCabe θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 12:30.  Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια: