Τρίτη 16 Μαΐου 2023

ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Ενεργειακός μετασχηματισμός και επενδυτική σταθερότητα, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

 


Ένας από τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η πράσινη ενεργειακή μετάβαση και η αυτονομία της χώρας, κυρίως μετά τις εξελίξεις που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βασικός πυλώνας σε αυτό το εθνικό σχέδιο είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος συνεχίζει απρόσκοπτα να υλοποιεί το επενδυτικό του πλάνο, ύψους 5 δις. ευρώ μέχρι το 2030, σεβόμενος το σημαντικό ρόλο που κατέχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με καθημερινή προσπάθεια, αξιοποιώντας στο έπακρο τόσο τους τεχνολογικούς, όσο και τους ανθρώπινους πόρους, ο Διαχειριστής έχει καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικά έργα, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας και την ίδια στιγμή επιλύει το ζήτημα της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών, εξασφαλίζοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει έργα που αφορούν νέες υποδομές, φιλικές προς το περιβάλλον και την επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων, με απώτερο στόχο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.




Ενεργειακή αυτάρκεια στη νησιωτική Ελλάδα

Ο ΑΔΜΗΕ προτεραιοποιεί στον σχεδιασμό του τη σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αρχικά,  με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας Φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων το 2024, θα ενσωματωθεί πλήρως το νησιωτικό σύμπλεγμα στο ηπειρωτικό σύστημα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα νησιά, καθώς θα μειωθούν δραστικά οι ρύποι CO2 που εκπέμπονται από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ενώ, μέχρι το 2029, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα έχουν συνδεθεί με το σύστημα Υψηλής Τάσης, ολοκληρώνοντας μια σειρά σημαντικών έργων του Διαχειριστή, ύψους άνω των 2 δις. ευρώ.

 Παράλληλα, στα νησιά του Ιουνίου, ο ΑΔΜΗΕ προχωράει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως η κατασκευή νέων Υποσταθμών στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά και η αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Η Διασύνδεση των ρεκόρ

Η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης ανήκει πλέον στο παρελθόν, αφού μετά την λειτουργία του καλωδίου ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, η οποία ολοκληρώθηκε το 2021 και αποτελεί τη μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος στον κόσμο μήκους 174 χλμ., ακολουθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Η πόντιση του δεύτερου καλωδίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023 και παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη συγχρονισμό οι εργασίες που αφορούν τα χερσαία τμήματα του έργου, με τη θεμελίωση των Σταθμών Μετατροπής σε Δαμάστα Ηρακλείου και Ασπρόπυργο να έχουν ξεκινήσει. Η Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής υλοποιείται εξολοκλήρου από τη θυγατρική του Ομίλου ΑΔΜΗΕ «ARIADNE INTERCONNECTION», αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project στην Ελλάδα, ύψους 1 δις. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.



Εξωστρέφεια και διεθνείς διασυνδέσεις

Η δραστηριότητα όμως του ΑΔΜΗΕ δεν σταματάει στις εγχώριες διασυνδέσεις, αλλά επεκτείνεται και εκτός συνόρων, καθώς μία από τις βασικές προτεραιότητες του Διαχειριστή είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με τις γείτονες χώρες, προκειμένου να καταστεί η χώρα μας εξαγωγική δύναμη πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας στο έπακρο την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από το εξαιρετικό αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η δεύτερη  διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, η οποία θα υπερ-τριπλασιάσει την μεταφερόμενη ενέργεια με τη γειτονική χώρα, η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας Ιταλίας, μέγιστης ισχύς έως 1 GW και οι προς εξέταση νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου και με την ELICA S.A., του Ομίλου Κοπελούζου, αναφορικά με την έναρξη συζητήσεων για την επενδυτική είσοδο του ΑΜΔΗΕ με ποσοστό 33% στην εταιρεία GREGY, που υλοποιεί την σχετική ηλεκτρική διασύνδεση. Tέλος, ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει την στρατηγική του συμμετοχή στον Euroasia Interconnector, φορέα υλοποίησης της διεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας  το οποίο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλόνησου και παράλληλα θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Σχετικά με την Βοιωτία

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ έχει σημαντική παρουσία και στην περιοχή της Βοιωτίας, καθώς το Κέντρο Υπερύψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στο Δίστομο αποτελεί βασικό θεμέλιο για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, ένα έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υπάρχουσα Γραμμή Μεταφοράς 400 Kv Αχελώου – Διστόμου και η ολοκλήρωση του αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος. Παράλληλα, ο Όμιλος είναι σε αγαστή συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νομό, ο οποίος  χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυναμική στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα).

Βασικός πυλώνας η ωφέλεια της κοινωνίας

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα έχοντας ως βασικό γνώμονα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του οφέλους προς τους καταναλωτές. Οι επενδύσεις της εταιρείας δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για την διείσδυση των ΑΠΕ έως και 29 GW στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030, ξεπερνώντας κατά 4 GW τον πήχη που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές , ιδιαίτερα οι νησιώτες, θα απολαμβάνουν φθηνότερη ενέργεια, λόγω της μείωσης των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, καθαρότερη ενέργεια, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή δεν θα γίνεται πλέον με ορυκτά καύσιμα, ενώ δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Συνεργασία με ΥΠΕΝ και φορείς

Το φιλόδοξο πλάνο του Διαχειριστή θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη γόνιμη συνεργασία του Ομίλου με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και τους εμπλεκόμενους φορείς. Με αυτό τον τρόπο, ξεπερνιούνται τα εμπόδια που προκύπτουν και ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να υλοποιήσει εκείνα τα έργα τα οποία θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου και ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των ΑΠΕ.

 Ο ρόλος της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ADMIE HOLDING συστάθηκε το 2017, στα πλαίσια του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.  Η εταιρεία κατέχει το 51% της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή του έργου της Συγγενούς εταιρείας στους μετόχους της και στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι εισηγμένη εταιρεία στην Κύρια Αγορά, στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διαπραγματεύεται στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η Εταιρεία, έχοντας ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και με κεφαλαιοποίηση 428 εκατομμύρια ευρώ, θα διανείμει μέρισμα 0,058 ανά μετοχή, επιστρέφοντας στους μετόχους της  την εμπιστοσύνη που της δείχνουν.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε, Γιάννης Καράμπελας, μεταξύ άλλων δίνει έμφαση στα εξής:

«Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, συμμεριζόμενη απολύτως την προτεραιότητα των επενδυτών να αναζητούν πλέον εταιρείες με μακροπρόθεσμους στόχους και την ενσωμάτωση στόχων ESG, έχει ήδη πραγματοποιήσει ουσιαστικά και συνεπή βήματα για την υιοθέτηση μιας συγκροτημένης πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης με περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και διαφάνεια. Ενώ, έχει εισάγει νέο μοντέλο Εταιρικής Διακυβέρνησης, το οποίο αξιολογείται στη βάση μετρήσιμων στοιχείων από διεθνή πρακτορεία, τα οποία παρέχουν εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να υλοποιηθεί μία από τις βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των ΑΠΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: