Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Μπακομήτρος Κωνσταντίνος: Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας

 


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για δωδέκατη συνεχή χρονιά εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, στηρίζεται πρωτίστως, στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Η συμβολή των Δήμων και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών, τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές, όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων, με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αστικών  εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που υπάρχει σε κάθε σημείο με λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές, στις βεράντες και τους ακάλυπτους χώρους των σπιτιών (πιατάκια γλαστρών, δοχεία, βαρέλια, λεκάνες, φραγμένες υδρορροές, πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών κλπ,) και κάθε σημεία όπου μπορούν να λιμνάσουν νερά είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τα συνεργεία της Περιφέρειας. Είναι, όμως, πολύ εύκολο ο κάθε πολίτης να φροντίσει  για την εξάλειψη των εστιών και τον έλεγχο της αναπαραγωγής των κουνουπιών στην αυλή, στον κήπο ή την βεράντα του.

Η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες θα έχει σαν συνέπεια την μαζική αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Πέρα  από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Δήμων  και του συνόλου των πολιτών.

Καλούμε,  για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών το έτος 2023, τους Δήμους και τους πολίτες σε μια πιο ενεργή συμμετοχή  στην διαδικασία της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όλοι μας, Περιφέρεια, Δήμοι, Πολίτες  πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Περιφέρεια ξεκίνησε και θα συνεχίσει με εντατικό ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματος στις περιαστικές περιοχές και στους αστικούς δημόσιους χώρους

Περιμένουμε από τους Δήμους και τους πολίτες, ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή μας, να ελαχιστοποιήσουν τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στα όρια του Δήμου και της ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καταπολέμησή τους.

 

Επισημαίνουμε την ανάγκη χρήσης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια δεδομένου ότι  αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός κ.α. πέρα από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή. 

  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων.Ρούχαπου καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμησηανοιχτόχρωμακαιφαρδιά. 
  • Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά). Εφαρμόζονται στα ακάλυπτα μέρη τουσώματοςκαι στα ρούχα. Οχρόνοςδράσηςτους είναιαπό 1 έως 4 με 5 ώρεςανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά τη εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους.Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά, η επάλειψη γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονταιμετά από το αντηλιακό. 
  • Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν. 
  • Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού) 
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα:αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. 
  • Χρήσηκουνουπιέραςκατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών 
  • Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων 
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματοςγια το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια). 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας 

Μπακομήτρος Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: